Mittuppslag i Dagens Industri den 18 december 2019: ”Upplagt för nytt starkt årtionde på aktiemarknaden. 2010 talet var händelserikt men bara 2 av 10 år slutade börsen på minus.” Anna Ahrenfelt skriver febrilt ett inlägg på Linkedin: ”Är det vi människor som får betala priset för tillväxten?”. Vi träffade Anna för att prata hållbara medarbetare, kostnader för sjuknärvaro i företag och drömmar om en arbetsmarknad där stressrelaterade sjukskrivningar är ett minne blott.
Anna Ahrenfelt är grundare och VD för Hållbar Vardag som hjälper människor och företag att skapa just en hållbar vardag. Men det började i en helt annan ände, i skolbänken på civilekonomprogrammet. Där var hon fast besluten om att det var revisor hon skulle bli. Fram tills hon fick smaka på fem poäng i organisation och ledarskap. Då insåg hon snabbt att det ju är människorna som är det viktigaste en organisation har, och bytte snabbt riktning på sin karriär.
Nu kan vi inte längre bara stå och titta på och slå oss för bröstet för ekonomisk framgång. Det är dags att ta ansvar som beslutsfattare och enskilda individer. Det kommer kortsiktigt att kosta i resultat och framgång. Men långsiktigt finns ingen annan väg. Vi kan inte göra samma misstag med oss människor som vi gjort med planeten.
Och sedan har det rullat på i samma bana. Med människor som kärnan genom hela sin karriär, och fokus på utveckling av verksamheter genom utveckling av individer och grupper. Något som senare kom att utvecklas till Hållbar Vardag när hon insåg att samhällsförändringarna drev oss människor till ohälsa genom osunt fokus på prestation, jämförelse och status.
– Många företag inser inte att just människorna är hindret för att realisera de planer som finns, vi orkar helt enkelt inte med. Vi pressas och pressar oss för hårt både hemma och på jobbet, och förändringarna på samhällsnivå där jämförelse och prestation ligger inpräntade i vårt beteendemönster, gör att många faktiskt har svårt att må bra. Om vi inte klarar av att ta hand om oss och fylla på oss själva med tillräckligt mycket positiv energi så orkar vi helt enkelt inte med att driva förändringar, säger Anna.
Mät cheferna på hur hållbara deras medarbetare är
En lösning enligt henne själv är att prioritera medarbetarnas hälsa precis lika mycket som man prioriterar övriga mål och resultat i organisationen. Hon är tydlig med att hållbarhet måste implementeras uppifrån och ner i en organisation för att hamna på prio-listan hos bolag, med start i styrelserummet. Finns det ingen KPI för hållbarhet så kommer alltid andra saker, som mäts, att gå före.
Många företag kanske läser de här raderna och tänker ”men vilken tur, vi arbetar ju redan med detta!”. Anna menar dock att många företag har en för snäv bild av vad hälsoarbete innebär. En friskvårdspeng för träning och fruktkorgar är långt ifrån tillräckligt för att skapa välmående medarbetare som ska orka driva de mål, resultat och förändringar som ditt företag står inför.
– Många företag tror att de arbetar med förebyggande hälsovård, fast de egentligen arbetar med insatsbehandling för sjuknärvaro. Många går idag till jobbet trots sömnsvårigheter, ångest, stress och andra åkommor som egentligen drar ner en persons produktivitet så pass mycket att det bör klassas som sjuknärvaro. Du är helt enkelt inte i din fulla kapacitet, menar Anna.
Och det här är något som kostar företagen oändliga summor varje år, en prislapp som inte ens syns i resultaträkningen. Produktivitetsbortfall på grund av sjuknärvaro är något som de flesta företag idag inte ens har tänkt på att det skulle gå att mäta.
Medarbetarundersökningar och pulsmätningar är inte lösningen
Anna själv är emot den mäthysteri som råder. Hon håller med om att årliga medarbetarundersökningar, där det tar månader innan resultatet kommer, är verkningslösa. Men hon menar att de ”pulsmätningar” som nu sprider sig som en löpeld inte är lösningen. Det är mer av samma sak. Det vi behöver är ett perspektivbyte – vi behöver skapa tillitsfulla organisationer där öppet klimat och dialog är vardag.
– För mig är det skillnad att mäta för att initiera aktiviteter och att mäta för att följa upp aktiviteter. Så de KPI:er jag föreslår och de mätningar som behöver göras ska alltså syfta till att följa att hållbarhetsarbetet med fokus på medarbetarna leder till önskat resultat, säger Anna.
Beräkna värdet av produktionsbortfallet som sjuknärvaron orsakar
Anna föreslår att företag bör fokusera på att beräkna värdet av det produktivitetsbortfall som blir konsekvensen av att medarbetare har problem med sömn, stress och liknande. Absoluta minimum i produktivitetsbortfall vid sömnproblem är 12% och vid stress 9%.
På Hållbar Vardags hemsida finns en kostnadskalkylator där varje företag kan räkna ut vad sjuknärvaron kostar just deras företag varje år.
Ovan ser vi ett exempel på en uträkning hos ett företag med 100 anställda och en medellön på 34 000 kronor. Varje person som sover dåligt har ett minsta produktionsbortfall på 12 % och i det här exemplet sover 30 % av företagets medarbetare dåligt. Det kostar företaget 2 937 600 kronor varje år. En siffra som alltså i vanliga fall är dold i resultaträkningen, eftersom den helt enkelt inte existerar i någon mätning.
– Snacka om att det finns potential för förbättringar här. Och det är inte så svårt att förstå egentligen, tänk själv hur du mår och presterar efter en natt då du sovit gott jämfört med en natt du sovit dåligt. Och om det då är normaltillståndet med att sova dåligt så är man inte den vassaste kniven i lådan, och det är tyvärr något som drabbar företaget till stor del, säger Anna.
Förändringen kan ligga runt hörnet
Anna avslutar intervjun med att berätta om hur hon tröttnat på samhällstrenden där en efter en ramlar ner i det mörka hålet av psykisk ohälsa.
– Nu räcker mina fingrar inte längre till för att räkna de av mina vänner eller tidigare kollegor som drabbats av utmattning. Ärligt talat, börjar jag bli less på att så många ska drabbas.
Och vi håller med. Men tack vare företag som Annas och tack vare att så många idag höjer rösten för att bryta stigmatiseringen av psykisk ohälsa, så känns det närmare än någonsin att vi ska nå en nollvision för stressrelaterade sjukskrivningar. Om företag lyckas med att implementera prioriterade mätningar av medarbetares hållbarhet, och om både sjukfrånvaron och sjuknärvaron minskar tack vare detta och ett mer öppet samtalsklimat kring psykisk ohälsa, då kan en kollektiv förändring vara nära.
Hon avslutar inlägget på Linkedin med orden ”När vi går in i 2030-talet ska förstasidan på DI ha en rubrik i stil med: Nu har trenden kring ohälsan vänt! Allt fler företag lyckas nå mål & resultat samtidigt som medarbetarnas hälsa alltid är högsta prioritet. De stressrelaterade sjukskrivningarna är ett minne blott.”
Vill du veta mer om hur Hållbar Vardag kan hjälpa både dig som individ och företag att uppnå balans i vardagen och en hållbar arbetsplats? Besök då hallbarvardag.nu. Vi rekommenderar också varmt att följa Anna Ahrenfelt på Linkedin för att dagligen få inspiration kring hur du kan göra dig själv, din omgivning av ditt företag mer hållbara i vardagen.