Förändring och tider av osäkerhet skapar oro hos många. Vi känner att vi tappar kontrollen (eller illusionen av kontroll) och blir villrådiga; vad ska hända? Men sanningen är ju egentligen att vi alltid lever i osäkerhet och förändring, eftersom det där med kontroll är något vi tror att vi har. Det är inte något som finns i verkligheten.

Men all denna osäkerhet, hur ska man orka? Vi måste lära oss att omfamna osäkerheten och inse att det är den som är livet. Omvandla rädslan för förändring och utebliven kontroll genom några enkla förhållningssätt.

 1. Fokusera på det du kan påverka, och låt resten vara. Lägg din energi på det du faktiskt kan påverka och låt oron för det du inte kan kontrollera just nu ebba ut. Kom ihåg att det oftast är betydligt mindre du kan påverka just nu än vad du tror, och därmed behöver du faktiskt inte lägga din energi på att tänka på speciellt många orosmoln alls (puh så skönt!).
 2. Var närvarande. Älta inte det gamla som varit, den gången allt gick fel, den gången du blev sjuk, den gången du gjorde ett misstag, den gången du blev av med jobbet, den gången du gick igenom sorg.. Nu är nu. Inte då. Att fokusera för mycket på dåtid eller framtid hindrar dig från att vara närvarande i stunden.
 3. Kom ihåg att du redan överlevt massor av tuffa tider! Och du står kvar här nu. Hitta styrka i det och ta med dig när du oroar dig för jobbiga saker som kan komma.
 4. Vänd dig till vänner och familj, dom är en grundsten för lycka. Ofta känner sig människor som isolerar sig från andra mer deprimerade eller oroliga. Investera tid i nära och kära som håller dig och ryggen och stöttar i tuffa tider, det ger trygghet. Och glöm inte att ge tillbaka när dom behöver det!
 5. Fokusera på det som är bra. Livet består av både bra och mindre bra händelser men försök att hitta det som är bra i stunden och fokusera på det. Det hjälper att hålla uppe energin för att ta sig igenom det som är tufft, även om det bara är en liten sak såsom en god kopp kaffe eller att schampot inte var slut i duschen i morse.
 6. Öva på självmedkänsla. Lyssna aktivt på andra men engagera sig inte så som om allt var dina egna bekymmer. Öva istället på att visa empati utan att låta det ta för mycket energi från dig själv.
 7. Kontrollera vilken typ av energi du släpper in. Negativ energi finns överallt så begränsa hur mycket intag av detta du orkar med just nu. Kanske måste du begränsa umgänget med personer som tar för mycket energi eller kanske måste du stänga av nyheterna idag eftersom det är mer mörker än vad du klarar av. Bara du vet. Lyssna inåt. Balansera det du inte kan undvika med att göra saker som ger bra energi och umgås med personer som fyller dig med bra energi. Och inte minst: sträva efter att själv vara en bra energi för andra.
 8. Var en fördomsfri zon. Vi gör alla vårt bästa efter våra förutsättningar, och dessa förutsättningar kan också variera dagar emellan och beroende på vad vi går eller har gått igenom i livet. Baserat på detta är det bra att öva sig i att inte döma andra för deras beteenden eller förmågor. Sikta på att sprida mer ljus än vad du önskar få tillbaka.
 9. Luta dig mot högre makter. Kanske har du en religiös eller andlig praktik som du kan använda dig av? Detta eftersom vi inte kan känna rädsla samtidigt som vi känner tro. Välj det ena eller andra. Öva dig i tillit till att allt kommer ordna sig till det bästa.
 10. Rör på kroppen. Promenad, löpning, simning, yoga.. vadsomhelst. Det hjälper dig att ta dig från huvudet till kroppen. Rörelse utlöser endorfiner som får oss att må bra. Träning när du minst känner för det ger bäst effekt!
 11. Meditera och praktisera mindfulness. Gärna minst 15 minuter per dag i stillhet. Öva dig i att observera dina tankar utan att fästa dig vid dem och låt dem komma och gå. Våra tankar är inte sanningen. Detta lär dig att hantera oro och ångest när det kryper på och att vända tankarna till glada tankar som gör dig gott.
 12. Läs någonting inspirerande. Kanske något som du vet att du brukar må bra av – lär känna dig själv här. Vad blir du motiverad och inspirerad av?
 13. Skapa dagliga rutiner som ger näring åt ett positivt sinne. Börja redan på morgonen då detta sätter energin för resten av dagen. Meditation, träning eller vadsomhelst som gör att du hamnar i rätt stämning för att må så bra som möjligt under dagen. Upprepa vid behov under dagen och innan läggdags.
 14. Be om hjälp. Om du går igenom saker som är utom din kontroll eller förmåga, be om hjälp. Att faktiskt fråga om hjälp är det säkraste sättet att få det. Om du får ett nej, be någon annan. Vänd dig till en terapeut om du har svårt att vända dina tankar, känslor och beteenden. Att hantera dina tankar är det bästa sättet att kunna utveckla hur du ser på världen och din plats i den.
 15. Ha sjyssta konversationer med dig själv. Så fort du tänker en negativ tanke om dig själv – uppmärksamma den, stoppa den och ersätt den med en snäll tanke om dig själv. Var din egen största hejarklack. Det är enklare än du tror att lära hjärnan nya tankemönster.
 16. Fokusera på det viktigaste. Vad behöver du mest just nu? Har du det i ditt liv? Perfekt – gå dit. Saknar du det? Skaffa det. Ledtråd: har oftast med människor att göra 🙂
 17. Sluta att försöka kontrollera resultatet av saker och fokusera istället på din egen inställning. Livet kommer alltid i perioder att kludda till sig och det handlar då bara om en sak: hur vi förhåller oss till det. Kanske kan du ha ett mantra som hjälper dig igenom tuffare tider? ”Jag är stark. Jag är ljus” eller bara ”Tillit”. Mantran hjälper hjärnan att ställas in på en positivare frekvens när den tappar riktning.
 18. Var tydlig med vem du är, vad du vill, vilka dina mål är och vilka dina gränser är. Detta ska vara 100 % kristallklart och håll dig sedan till dessa. Innan du gör något, fråga dig själv: ”Är detta bra för mig?” Om svaret är nej, gör det inte eller gör mindre av det.

Dessa punkter hittade vi i artikeln här på Thrive Global. De är skrivna som en hjälp att hålla sig till i tider när man inte mår bra eller när det råder osäkerhet och oro i livet. Använd listan som verktyg för att hålla dig kvar på den ljusa sidan när allt skakar. Och kom ihåg: allas liv skakar emellanåt. Det handlar om hur vi förhåller oss till det. Hitta lugnet och styrkan inuti dig själv, det finns där.

Relaterade inlägg

”Du är tyvärr för överkvalificerad” – Därför bör vi jobba bort ålderismen!

”Du är tyvärr för överkvalificerad” – Därför bör vi jobba bort ålderismen!

Arbetslivet sträcker sig högre upp i åldrarna och en tydlig pensionsålder finns inte i samma utsträckning som förr. Men att byta jobb som äldre följer inte samma självklarhet. Den äldre arbetssökande står inför flera svårigheter som helt och hållet är baserade på samhällets fördomar om den äldre kandidaten som mindre lämplig. Det kallas åldersdiskriminering, eller ålderism.