Furhat är TNGs nya rekryteringsassistent. Han är bra på att visa komplexa känslor, han har välutvecklade sinnen, är bra på att interagera med människor och kan se ut som både en man och en kvinna i olika åldrar och prata med olika röster, vilket väl ändå måste ses som någon typ av superkraft? Sa vi att han är en robot? Furhat är byggd för att stötta mänsklig interaktion, bidra till fler automatiserade processer samt kunna kompensera för mänskliga tillkortakommanden inom arbetslivet.
Robotar och AI har länge varit ett hett diskussionsämne i rekryteringsbranschen, eftersom just rekrytering har visat sig kunna ha stor nytta av AI i ett tidigt skede i rekryteringsprocessen. Urval med hjälp av en robot kan inte bara göra processen mer fördomsfri, den blir också mycket mer effektiv. Alla som söker jobb får möjlighet till samma chans i urvalet, oavsett ålder, kön, ursprung och utseende, något som annars kan vara svårt eftersom alla vi människor har en viss bias i vår hjärna (medveten och omedveten).
På årets Talent Summit pratade Ji-A Min om hur AI kommer att kunna hjälpa, inte ersätta rekryterare:
- Skapa jobbannonser – lågt hängande frukt här!
- Återupptäcka kandidater – hitta kandidater som har sökt andra tjänster och koppla ihop dem med nya tjänster
- Maskininlärning (sourcing, screening) – kan exempelvis plocka ut den 10 % bästa direkt åt dig
- Hålla kontakten med sökande, boka intervjuer via chatt, ombokningar mm – datorn sköter allt sådant själv
- Hålla digitala intervjuer själv – datorn lär sig ställa frågor, följdfrågor, analysera ansiktsuttryck mm
Samma dag talade också Fredrik Reinfeldt om hur han ser på kompetens, och summan av hans tankar är att kompetens är vad en människa har potential att bli, något som ju inte direkt rimmar så väl med vad en robot kan bedöma i en urvalsprocess. En robot tar in givna fakta och har ännu inte förmågan att vrida och vända eller analysera informationen mer än så.
AI och robotar kommer inte heller kunna se hur väl en person matchar ett bolag. Datorn gör bedömningen helt på hårda fakta som den lärt sig och kommer inte kunna förstå hur väl en person passar i ett team eller inte. AI kommer inte heller kunna förhandla åt en rekryterare.
Kort sagt kan man säga att AI och robotar kan ta hand om den tidiga delen i en rekryteringsprocess, medan allt som ligger i slutet såsom val av slutkandidat (-er) och alla detaljer i slutet – det måste vi fortsätta sköta med mänsklig kontakt. Vi ser med spänning fram emot att höra en uppföljning från TNG hur det går med Furhat och hur väl han sköter sitt jobb.
Här kan ni läsa artikeln om Furhat i sin helhet och här kan ni läsa mer om vad Ji-A Min sa om AI och robotar på årets Talent Summit.