kunskapsbank

Vad är kompetensbaserad rekrytering?

Inom rekrytering talar man ofta om ’den farliga magkänslan’. Men varför har magkänslan så dåligt rykte? Jo, för att den ofta byggs upp baserat på dina underliggande fördomar, erfarenheter och intressen. Att din favoritkandidat också har sommarhus i Båstad och gillar hästsport bör inte vara avgörande för en rekrytering. Inte heller vilken kulturell bakgrund personen…

Kompetensbaserad rekrytering innebär att tydligt definiera vilka kompetenser du efterfrågar i din rekrytering och sedan enbart bedöma den kompetensen genom hela rekryteringsprocessen; i alla steg. Genom att redan från början ha en konkret formulering på vilka kompetenser rollen kräver, minskar risken avsevärt för bias och magkänsla-utsvävningar.

Men vad är kompetens?

Kompetens är kombinationer av kunskaper, färdigheter, förmågor och personliga egenskaper. Det är alltså inte enbart ett CV med hårda värden, utan kan lika gärna innefatta mjuka värden som är till fördel för rollen och/eller organisationen (sommarhus på Västkusten alltså ej inräknat). Den totala kompetensen inom ett område avgör förmågan att prestera bra inom det området.

Och fördelarna med kompetensbaserad rekrytering? Tell me more!

Fokus på kompetenser i rekryteringsprocessen för med sig ett antal fördelar såsom:

  • En strukturerad process – Genom att ha fokus på kompetenserna genom hela rekryteringsprocessen får du automatiskt också en tydlig struktur för processen. Struktur bidrar till bättre träffsäkerhet eftersom utrymmet för magkänslan minskar.
  • Fokus på resultat – En kandidats utbildningsnivå och erfarenhet är inte nödvändigtvis en indikation på dennes förmåga att leverera. I en kompetensbaserad rekryteringsprocess bedöms kandidaterna baserat på resultat av tidigare erfarenheter och på vilka befintliga kompetenser som kan vara till hjälp för att uppnå önskat resultat i framtiden.
  • Främjar rättvisa och mångfald – Kompetensbaserad rekrytering innehar per definition en struktur som gör processen mer rättvis. Alla kandidater bedöms på samma grunder i alla steg och det finns mindre utrymme för magkänslan att sväva i väg. Detta gör också kompetensbaserad rekrytering mer inkluderande och kan leda till större mångfald i organisationen. Hanterar man processen perfekt så tar ett kompetensbaserat urval inte hänsyn till ålder, kön, etnicitet eller andra irrelevanta faktorer.
  • Tydlighet ger ökad kandidatnöjdhet – genom en strukturerad process med tydliga kompetenskrav skapas en tydlighet både internt i organisationen och för kandidater. Att alla är överens om vilka kompetenser som eftersöks underlättar både bedömning och beslutsfattande. En tydlig kravprofil gör det också enklare för kandidater att avgöra om de passar för rollen, vilket ger ett mer träffsäkert urval bland ansökningarna. När den nya medarbetaren sedan startar ger den tydliga kravprofilen bättre förutsättningar för medarbetaren att känna att hen behärskar rollen och känner att förväntningarna kring det nya jobbet infrias.
  • Grund för fortsatt utveckling – tydligt definierade kompetenser som fastställs i ett tidigt skede leder inte bara till en mer träffsäker rekrytering, det gör det dessutom enklare för chefen och den nya medarbetaren att definiera hur onboardingen ska se ut. Finns det kunskapsluckor här som vi kan fylla på under onboardingen? Hur ska utvecklingsplanen se ut? Den tydliga strukturen hjälper alltså till i flera skeden av medarbetarresan. Vill du ha tips på hur preboarding, onbarding och postboarding kan struktureras? Ladda ner vårt whitepaper som vi skapat tillsammans med onboarding-specialisterna på Whippy här.

Hur skapar man en kompetensbaserad rekryteringsprocess då?

Kompetenserna som rekryteringsprocessen ska ha fokus på identifieras och bedöms utifrån en strukturerad process:

  1. Behovsanalys – Genom en väl genomarbetad behovsanalys kan organisationen avgöra vilka kompetenser som behövs idag och i framtiden, och på så sätt kan man fatta strategiska rekryteringsbeslut. Genom behovsanalysen skapas också en genomtänkt arbetsbeskrivning som säkerställer att den tilltänkta tjänsten definieras utifrån vilken kompetens och erfarenhet som behövs för att uppnå önskat resultat.
  2. Utformning av kravprofil – Kravprofilen beskriver vilka krav som måste uppfyllas av personen som ska utföra arbetet, inklusive de kompetenser som har identifierats som nödvändiga. Kraven kan innefatta arbetslivserfarenhet, utvecklingspotential, utbildning, förmågor, kunskaper, praktiska krav, personliga egenskaper eller intressen. Detta gör att kravprofilen fungerar som en vägledare i resten av rekryteringsprocessen.
  3. Val av lämpliga urvalsmetoder – Baserat på vilka kompetenser som ska bedömas väljs lämpliga urvalsmetoder. Dessa kan innefatta bland annat urvalsfrågor, tester, intervjuer, arbetsprover m.m. Alla kandidater bedöms på samma sätt i processen med hjälp av en bedömningsmatris (se exempel i vår intervjumall).
  4. Anpassade intervjufrågor – Ett bra verktyg att använda sig av är en kompetensbaserad intervjumall. Det innebär att du utifrån tydligt definierade kompetenser under en intervju letar efter exempel på hur kandidaterna agerat i situationer som liknar de som kan uppkomma i det framtida arbetet. Detta för att tidigare beteende kan förutsäga framtida beteenden. Genom mallen kan du som rekryterare eller rekryterande chef hela tiden bedöma kandidatens kompetens utifrån en graderad skala och hålla dig till områden som är relevanta för tjänsten. Vi på Hero har skapat en sådan mall som är fri att ladda ner om du skulle önska, här hittar du den.

Arbetsmarknaden förändras och det gäller att rekryteringsprocesserna hänger med i den förändringen. Det finns ingen anledning att slösa tid på att anställa baserat på intuition. Fokusera i stället på att anställa den mest lämpade kandidaten baserat på en grundlig behovsanalys där ni säkerställer att organisationens specifika mål hamnar i fokus.

Lycka till med din kompetensbaserade rekrytering! Har du några frågor finns vi på Hero gärna här för att hjälpa dig 😊

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer
Billo rekrytering
  • Uncategorized
Billo. Snabb rekrytering vid hög arbetsbelastning.

Billo är den nya digitala brevlådan som kan samla all post i en och samma app. Både digitala och fysiska brev. Både myndighetspost och rolig post. Ja precis, även papperspost kan man välja att få i sin digitala brevlåda! Tjänsten är kostnadsfri och statligt godkänd som digital brevlåda. 

Läs mer