”Jag söker någon som är strategisk men samtidigt operativ, processtyrd men också resultatinriktad, teamspelare men även ha förmåga att arbeta självständigt, stresstålig, driven, strukturerad och flexibel. Dessutom ska hen ha en masterutbildning, men inte vara allt för akademisk.” Ja, listan kan bli lång… Vad gör egentligen en orimlig kravprofil med resultatet av själva rekryteringen?

Rebecka Hillerström, Business Unit Manager Interim/Executive Search, menar att ett vanligt misstag när kravprofilen ska göras är att man antingen börjar leta bland gamla kravprofiler eller att man försöker skapa en kravprofil utefter en person som nu ska sluta och som man vill ersätta. Det leder ofta till att man missar den kanske viktigaste essensen i profilen – vad behöver uppdraget?

”Istället för att tänka på endast kravprofilen, tänk på uppdraget” menar Rebecka. ”Vad är själva uppdraget för tjänsten, både just nu men också i framtiden. Utgå hela tiden från vilka kompetenser och kvalifikationer som kommer att gynna uppdraget och sy ihop kravprofilen utefter dessa. Vartenda ord i kravprofilen ska vara väl grundat i uppdraget – på vilket sätt gynnar just den här kvalifikationen eller kompetensen personen att kunna utföra sitt uppdrag?”.

Läs även om kompetensbaserad rekrytering och hur du kan skapa en kompetensbaserad rekryteringsprocess, det kan ge ännu fler idéer för en träffsäker kravprofil. 

Att ha stort fokus på förarbetet för att verkligen skapa en bra och genomtänkt kravprofil, ökar chanserna för en lyckad rekrytering. Slarva inte! Risken är att du utan ramar för rekryteringen börjar låta din magkänsla sippra in och plötsligt känns det som att det är viktigare att ni har pluggat på samma universitet och att ni båda gillar segling, än att din nya medarbetare faktiskt innehar rätt kompetenser och kvalifikationer för att ge utväxling i rollen både nu och framåt.

”Ju slarvigare kravprofil du har, desto mer kommer magkänslan att spela roll och då är också risken för felrekrytering betydligt större.” Rebecka Hillerström, Business Unit Manager Interim/Executive Search, Hero

Rebecka Hillerström på Hero

Rebecka Hillerström, Business Unit Manager Interim/Executive Search, Hero

6 tips för att skapa en genomtänkt kravprofil

Rebecka Hillerström bjuder på några tips på hur du skapar din kravprofil och därmed ökar chanserna markant för en lyckad rekrytering:

  1. Involvera rätt personer i processen. Ta in feedback från kollegor för att säkerställa att ni har en samsyn på vad ni söker.
  2. Utgå inte endast från nuläge, utan tänk även framåt. Vad har bolaget för mål? Kanske behövs andra kompetenser än ni historiskt haft för att ta er till nästa steg?
  3. Vad finns det för kompetenser i teamet idag och vad saknas? Genom att skapa team med olika styrkor ökar chanserna till lyckade resultat.
  4. Tydliggör vilka arbetsuppgifter som ska ingå i rollen och kan komma att ingå på sikt. Ställ er sedan frågan vad för erfarenheter som krävs för att lyckas utföra dessa.
  5. Skilj på krav och meriterande. Gör en tydlig prioriteringsordning bland dessa.
  6. Tydliggör och konkretisera vilka personliga egenskaper som krävs för att hantera de situationer och utmaningar som man kommer att ställas inför. Begränsa dessa till max fem avgörande egenskaper (för vi är alla människor och kan inte vara bäst på allt).

Utgå sedan från kravprofilen under hela rekryteringsprocessen, från start till slut. När du ska skriva annonsen är kravprofilen ditt underlag, när du ska göra urvalet är kravprofilen ditt underlag, när du utformar personlighetstest är det kravprofilen som är grunden, när du ska skapa intervjuunderlaget är det kravprofilen som styr vilka frågor du ska ställa, och när du ska ta referenser på slutkandidaten är det självklart kravprofilen som ligger till grund för även den mallen. Börja inte tumma på kraven för att du tycker att kandidaten är ”en härlig person”; det blir som att ha en instruktion på en IKEA-möbel men sedan strunta i instruktionen och sätta ihop allt på känsla – för att sedan bli besviken när du ser att möbeln är sned. Håller du dig inte till kravprofilen finns det helt enkelt inte någon anledning att ens göra en (tyvärr…).

Så, lägg ned arbete på att verkligen göra en ordentlig och genomtänk kravprofil och bestäm dig för att hålla fokus på kravprofilen genom hela rekryteringsprocessen. Det kommer att hjälpa dig på vägen mot en lyckad och långsiktig rekrytering!

Lycka till!

Behöver du hjälp med din kravprofil eller att hitta din nästa medarbetare? Vi hjälper er att hitta den kompetens ni behöver. Ta kontakt med oss på Hero så hjälper vi er!

Relaterade inlägg