Över 260 miljoner barn världen över går inte i skola och lär sig aldrig att läsa eller skriva. Trots att detta är en mänsklig rättighet enligt barnkonventionen. Utan utbildning fastnar ungdomar i barnarbete, prostitution och andra destruktiva förhållanden, vilket gör att de aldrig får en ärlig chans till bättre levnadsförhållanden och en riktig framtid. Därför startade vi på Hero Heartworking Foundation; vi vill hjälpa till att bygga och finansiera skolor och skolverksamheter i utsatta områden i världen.

Heartworking Foundation finansieras genom att vi skänker 1–5 kronor per arbetad konsulttimme. Pengarna går direkt till de hjälporganisationer som vi efter många timmars noggrann research, analysarbete och intervjuer valde att stötta; Together as One och Hope for Kinshasa. Eldsjälarna i dessa organisationer skapar bättre förutsättningar för barn och ungdomar i Ghana och Kongo genom sina skolor och barnhem. Nedan har vi beskrivit vad respektive organisation arbetar för och vilka projekt de driver. Tack till alla våra kunder och konsulter för att ni gör detta möjligt 💚

Hope for Kinshasa

Hope for Kinshasa är en icke vinstdrivande organisation vars syfte är att hjälpa och ge stöd till utsatta barn och ungdomar i Demokratiska republiken Kongo (Kinshasa). Organisationen är verksam i byn Malueka som ligger ca 45 min utanför Kinshasa.

Tresor Singbo, grundare av Hope for Kinshasa, växte upp i Kinshasa och blev likväl som de andra utsatta invånarna påverkad av de levnadsförhållanden som råder i byn. Han flyttade till Sverige på grund av mordhot och förföljelser under Mobutus regering som störtades 1997. Situationen blev så allvarlig att hans far blev skjuten och hans familj var tvungna att fly. De sökte skydd i Sverige, där han numera bor. I Sverige fick han möjlighet till utbildning och han studerade mänskliga rättigheter på Teologiska Högskolan i Bromma. Att komma till Sverige öppnade hans ögon och fick honom att reflektera över skillnaderna mellan Afrika och Västvärlden.

Hope for Kinshasa vill ge barn och ungdomar möjlighet till grundläggande utbildning och yrkesutbildning som ska leda till arbete och ungt entreprenörskap.

Vilka projekt driver Hope for Kinshasa i Kongo?

Arbetet Hope for Kinshasa gör i Kongo är fantastiskt, kika bara in vad de har åstadkommit hittills:

  • Startat och byggt en förskola, en grundskola och en yrkesskola dit barn och ungdomar kan komma för att få en grundläggande utbildning och lära sig olika yrken
  • Efter skoltid fungerar skolan som en fritidsgård dit barn och ungdomar kan komma och umgås med varandra och utöva olika aktiviteter
  • Utbildat lärare som de nu anställt och håller med lön varje månad
  • Byggt vattenbrunnar för rent vatten
  • Startat fotbollslag, boxningsteam och jiu jitsu team
  • Byggt en vårdcentral samt en ungdomsmottagning för att lära unga om könssjukdomar och oönskade graviditeter
  • Genomför synundersökningar och delar ut glasögon kostnadsfritt i samarbete med Synsam
  • Byggt en syateljé och som ger många kvinnor lön och en möjlighet att komma ur fattigdom

Just nu arbetar de på ett nytt samarbete med ett sjukhus i Kongo-Kinshasa. Sjukhuset drivs av katolska kyrkan och har många olika typer av verksamheter, bland annat mödravård, barnavård och vård av undernärda barn. De jobbar också just nu på att bygga en ny internatskola och grunden till den första byggnaden, som är 44×32,5 meter, är färdig. Inom kort fortsätter de med att bygga grunden för nästa byggnad. Sammanlagt blir det 7 klassrum och 5 arbetsrum på skolan. Internatskolan kommer att ha plats för cirka 300 elever årskurs 1-9.

Här finns ett klipp med Tresor när han medverkar i TV4 Nyhetsmorgon och berättar om deras arbete i Kongo.

Together as One

Together As One är en humanitär organisation baserad i East Bay-området, Ghana. De arbetar för att skapa en trygg plats för barn att växa upp på och vill ge barn och unga möjlighet till utbildning genom skolgång, lärlingsprogram och praktikarbete.

Fröet till det som idag är organisationen såddes efter att Susanna Benckert reste till Ghana som volontär 2008. Hon beskriver resan som en stark upplevelse som också blev startskottet på ett livslångt åtagande. Efter mycket arbete i Sverige med att samla in pengar byggde hon upp barnhemmet ”Shalom Orphanage” i en liten by långt ute på Ghanas landsbygd. Terese Engborg är den andra halvan av duon i Together as One och hennes engagemang började våren 2013 när hon reste som volontär till Susannas barnhem. Likaså Terese berördes över levnadsförhållandena i byn och motiverades av Susannas vilja att göra skillnad. När hon sedan var tillbaka i Sverige bestämde hon sig för att ta klivet och följa sin dröm. Terese har sedan sin första tid på Shalom arbetat tätt tillsammans med Susanna i arbetet med barnhemmet. Detta driv och medkänsla resulterade i att de tillsammans startade den ideella organisationen Together As One.

Rent vatten, barnhem och skola; pusselbitar för att skapa en stabil grund för barn och ungdomar

Tillgång till rent vatten är en sådan självklarhet i Sverige att vi lätt glömmer bort hur nödvändigt det är för vår överlevnad och hälsa. På Ghanas landsbygd saknar var tredje person tillgång till rent vatten. Barn är extra känsliga för sjukdomarna som det smutsiga vattnet för med sig, dessa bakterier och sjukdomar leder i många fall till döden. Därför har organisationen borrat i marken efter grundvatten för att alla invånare ska ha tillgång till rent vatten.

Under det senaste året har Together as One jobbat för att kunna utveckla projektet Tinas Childcare Academy och i augusti var det äntligen dags att slå upp portarna. Deras tidigare förskoleverksamhet har nu blivit en skola med klasser upp till trean. Det har varit mycket jobb med att bygga nya klassrum, hitta rätt lärare och rektor, införskaffa skolbänkar och skolmaterial; men de har kämpat enormt hårt för detta eftersom det fortfarande finns så många barn som inte har möjlighet att få gå i skolan i Ghana. Men nu; ytterligare ett helt gäng som alltså fått möjlighet att stolt kliva innanför dörren till sin skola. Målet är nu att fortsätta utveckla skolan och under närmaste året kunna bygga fler klassrum för att kunna ta emot elever upp till årskurs 6. Genom barnhemmet ger Terese och Susanna 47 barn trygghet och kärlek och 467 barn och ungdomar får chans till en utbildning.

Tack till våra kunder och konsulter!

Sedan starten har vi skänkt över 450 000 kronor till dessa organisationer, och mer ska det bli. Vi på Hero vill rikta ett stort tack till våra kunder och konsulter som gör det möjligt för Heartworking Foundation att stötta dessa fantastiska organisationer vars engagemang, passion och kärlek är grunden för förändring för så många barn och ungdomar i Ghana och Kongo.

Relaterade inlägg