kunskapsbank

Att hyra in en ekonom kan vara ditt bästa rekryteringsbeslut någonsin. Varför?

Vi har alla varit där. Det är kvartalsslut, någon är sjuk, och plötsligt känns företagets ekonomi som ett pussel där några av bitarna saknas.

Du kanske har funderat på att anställa en ny ekonom, men tvekat – för hur vet man egentligen om behovet är tillfälligt eller långsiktigt? Och hur mycket tid och energi kommer det ta att hitta rätt person?

Det var precis den situationen som Anna, ekonomichef på ett växande techbolag, stod inför förra våren. Bokslutet närmade sig och arbetsbelastningen ökade för varje dag. “Vi behöver hjälp, men hur snabbt kan vi få in någon?” frågade hon sig själv.

Kostnadseffektivt och flexibelt

Anna valde att hyra in en ekonom. Det blev början på en ny syn på hur man kan lösa tillfälliga behov utan att behöva ta genvägar eller kompromissa med kvaliteten.

– Jag trodde det skulle kännas som en tillfällig lösning, men det blev tvärtom, det gav oss utrymme att andas och tid att fokusera på det vi är bäst på, berättar hon.

Att hyra in en ekonom innebar att Anna och hennes team bara betalade för den tid de faktiskt behövde hjälp. Inga dolda kostnader, inga långdragna rekryteringsprocesser eller extra utgifter för semester och förmåner.

– Det var skönt att kunna anpassa hjälpen efter våra toppar och dalar, utan att binda upp oss på lång sikt, säger Anna.

Ekonomiarbete går ofta i cykler. Ibland är det lugnt, ibland är det full fart. För Anna blev det tydligt att flexibiliteten var en av de största vinsterna.

– Vi kunde snabbt skala upp när det behövdes, och sedan gå tillbaka till vårt vanliga tempo. Det gav en trygghet både för oss och för den inhyrda ekonomen, berättar hon.

Slipp långa ledtider i rekryteringen

Att hitta rätt person tar tid. Det vet alla som någon gång försökt rekrytera. För Anna och hennes team var det en lättnad att slippa lägga timmar på annonsering, intervjuer och introduktioner.

– Vår konsult var på plats redan veckan efter och kunde sätta sig in i våra rutiner direkt. Det sparade oss massor av tid och energi, säger Anna.

En del av teamet – på riktigt

Kanske är det största orosmomentet när man hyr in någon att det ska kännas… ja, tillfälligt. Men Annas erfarenhet blev den motsatta.

– Vår konsult blev snabbt en naturlig del av teamet. Det handlade inte bara om siffror och rapporter, utan om att bidra till vår kultur och vårt sätt att arbeta, säger hon.

Så, varför hyra in en ekonom?

För Anna och många andra handlar det om mer än bara ekonomi. Det handlar om att skapa arbetsro, trygghet och möjligheten att fokusera på det som är viktigast för verksamheten – utan att kompromissa med kvaliteten. Och kanske är det just därför som att hyra in en ekonom kan vara ditt bästa rekryteringsbeslut någonsin.

Har du själv funderat på hur du kan stärka ditt ekonomiteam när det behövs som mest? Kanske är det dags att testa något nytt – precis som Anna. Kontakta oss för ett första samtal.

Vill du läsa fler berättelser eller få tips om hur du kan arbeta smartare med bemanning och konsulter? Kika gärna vidare i vår kunskapsbank!

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Hyra ekonom
  • Uncategorized
Att hyra in en ekonom kan vara ditt bästa rekryteringsbeslut någonsin. Varför?

Vi har alla varit där. Det är kvartalsslut, någon är sjuk, och plötsligt känns företagets ekonomi som ett pussel där några av bitarna saknas.

Läs mer
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer