kunskapsbank

Nya LAS – så påverkas du som arbetsgivare och anställd

Nu i sommar blir EU:s arbetsvillkorsdirektiv en del av svensk lag. Ett beslut som påverkar lagen om anställningsskydd (LAS) med start 1 oktober 2022. Vet du vad som gäller för dig eller ditt företag? Här listar vi 6 viktiga punkterna att känna till om nya LAS-reglerna – för både arbetsgivare och anställda.

Vi står alla inför en snabbfotad arbetsmarknad som behöver mer kompetens för att utvecklas. För att fler människor ska få blomstra behöver arbetsrätten hänga med i samma tempo. Arbetsgivare behöver ges större flexibilitet vid rekrytering, anställda ges tryggare arbetsförhållanden och det måste bli enklare att få sitt första jobb. 

Därför har det fattats beslut om att EU:s arbetsvillkorsdirektiv nu ska bli en del av svensk lag med start 1 oktober 2022. Vilket praktiskt kommer börja påverka arbetsplatser tidigast den 1 oktober 2024. 

De största förändringarna märks i lagen om anställningsskydd (LAS) och dig som bemanningskonsult. Det kan dock kännas komplicerat att sätta sig in i hur den nya LAS påverkar just dig. Vi har därför samlat ihop de de viktigaste punkterna att ha koll på:

  • Sakliga skäl istället för saklig grund – Det låter slående likt rent språkligt, men det finns en viss skillnad i praktiken när det kommer till uppsägning. Sakliga skäl innebär att arbetsgivare nu ska basera en uppsägning på omständigheter utan att ta samma hänsyn till den anställdas personliga intressen. Arbetsgivaren behöver dock fortsätta använda så kallade “milda åtgärder” innan en eventuell uppsägning –  som till exempel tillsägelser, varningar och omplacering. 
  • Fler anställda får undantas från turordningen – Det klassiska konceptet sist in-först har blivit mer flexibelt och skapat större möjligheter till undantag. För att behålla rätt kompetens i verksamheten ska arbetsgivare nu kunna undanta tre personer från turordningen vid uppsägning till följd av arbetsbrist, oavsett hur länge de varit anställda. Tidigare har arbetsgivare med max 10 anställda kunnat göra två undantag.
  • Anställningen upphör vid tvister om ogiltigförklaring – En anställning avbryts vid uppsägningstidens slut, även om parterna inte är överens. Denna regel sätts bland annat in för att undvika långa rättsprocesser och höga kostnader vid en eventuell felrekrytering.
  • Snabbare omvandling från visstidsanställning till tillsvidareanställning – Tiden för när en visstidsanställning går över i en fast anställning halveras nu, från 24 månader till 12 månader om du arbetat under de senaste fem åren. Om du är visstidsanställd ska du dessutom få förtur till en ny anställning efter att ha arbetat 9 månader under de senaste 3 åren.
  • Möjligheterna till hyvling begränsas – Arbetsgivare som vill ändra en anställds sysselsättningsgrad, en så kallad hyvling, behöver följa specifika turordningsregler. Regler som skyddar de med kort anställningstid, då de nu ska erbjudas omplacering och lägre sysselsättningsgrad framför de som har varit anställda längre. De anställda som blir omplacerade, eller hyvlade, har även rätt till en omställningsperiod motsvarande uppsägningstiden (upp till 3 månader). Under den perioden ska den anställda få behålla sin tidigare sysselsättningsgrad med lön och förmåner.
  •  Inhyrd bemanningspersonal ska få tillsvidareanställning – Anställda från bemanningsföretag ska bli erbjudna tillsvidareanställning hos kundföretaget om de varit placerade där under 24 månader av en treårsperiod. Om kundföretaget inte vill erbjuda en konsulten en fast anställning kan de istället betala en ersättning motsvarande två månadslöner. Ansvaret för att 24-månadersregeln i uthyrningslagen efterlevs ligger helt på kundföretagen. Besluten om ändringarna i LAS är gjorda för att skydda de anställda och skapa tryggare arbetsförhållanden för alla. Det ska bädda för fler arbetstillfällen, säkra arbetsförhållanden och lönsamma verksamheter. Du hittar LAS i sin helhet på riksdagens hemsida.

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer
Billo rekrytering
  • Uncategorized
Billo. Snabb rekrytering vid hög arbetsbelastning.

Billo är den nya digitala brevlådan som kan samla all post i en och samma app. Både digitala och fysiska brev. Både myndighetspost och rolig post. Ja precis, även papperspost kan man välja att få i sin digitala brevlåda! Tjänsten är kostnadsfri och statligt godkänd som digital brevlåda. 

Läs mer