kunskapsbank

Rekrytera människor som har viljan att lära nya saker

Ofta läggs det (för?) mycket vikt vid tidigare erfarenheter när det gäller rekrytering. Många experter inom rekrytering och organisationsutveckling menar att vi bör ändra vårt fokus. Istället för att enbart se till en persons tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet, bör vi värdera deras potential att lära sig och utvecklas. Detta perspektivskifte kan hjälpa företag att framtidssäkra…

I dagens rekrytering är det alltför stort fokus på tidigare erfarenhet, skriver Rolf Medina, doktor i management och författare, i en debattartikel på svd.se. Ett snabbrörligt samhälle, där vi måste lära oss nya saker i en snabbare hastighet för att hänga med i teknik och information, kan vi på Hero inte annat än hålla med. VD Cecilia Enfors Ravelli skrev en artikel om hur vi framtidssäkrar vår egen organisation genom att skifta från kunskap befäst genom utbildning och arbete till vad man har potential att lära sig

Gallupundersökningen från 2017 (State of the Global Workplace, 2017) visade att endast 14 % av medarbetarna i Sverige känner sig engagerade i sitt arbete. Och samtidigt skriker svenska företag ut i medier dagligen att de saknar kompetens för att möta framtiden. En ekvation där det på resultatsidan står oengagerade medarbetare och företag med kompetensbrist.

Vi som rekryteringsbolag ser detta dagligen. Företag söker ofta en tydlig, och inte sällan snäv, kravprofil på nya medarbetare. Inte sällan råder vi våra kunder att vara ordentligt öppna i den bedömningen. Att alltid välja kandidater som har på pricken den erfarenhet av just samma typ av arbetsuppgifter, som positionen man rekryterar till kräver, är långt ifrån en garanti för succé. Tvärtom kan de långsiktigt skapa en omotiverad medarbetare som antingen blir låg på engagemang eller så söker han eller hon sig vidare för att leta nya utmaningar. Det är viktigt att komma ihåg att många av oss söker nya jobb för att vi vill utvecklas och utmanas i vårt yrkesliv. Att välja den personen som har stor potential att växa in i en roll kan vara en långsiktigt smart investering i en motiverad och engagerad medarbetare.

Förväxla inte kompetens och erfarenhet

Kompetens förväxlas ofta med erfarenhet. Men egentligen är kompetens en persons förmåga att kunna använda sina kunskaper och färdigheter (som delvis självklart kan vara införskaffande av erfarenhet) för att nå ett resultat. Det är betydligt enklare att lära om och lära sig nya saker, än vad det är att utveckla sin problemlösningsförmåga och sin analytiska förmåga. Att utveckla dessa förmågor tar generellt längre tid än att lära sig ny kunskap.

Rolf Medina menar att de viktigaste parametrarna för att lära sig nya saker är attityd och vilja, reflektion, att arbeta tillsammans med andra, få prova på nya saker och att kunna misslyckas. Här menar han att många organisationer brister. En investering för att skapa en tillåtande organisationskultur ger fantastiska resultat, men många företag vågar inte gå den vägen och väljer istället att ”kompetensväxla”, det vill säga att man gör sig av med anställda och rekryterar nya som skall ha rätt kompetens. ”Detta är ofta ett enormt slöseri, inte minst då rekrytering och onboarding är mycket dyrt. Om man istället arbetar med individers lärande så behövs oftast ingen ”kompetensväxling”. Se människors potential och förmågor och låt dem prova nya saker”, skriver Rolf Medina i debattartikeln.

Kompetens är beroende av kontext och kultur

Forskningen som Rolf Medina bedriver har visat att kompetens är mer beroende av kontext och organisatorisk kultur än tidigare erfarenhet vilket också bekräftas av annan forskning, till exempel av en större amerikansk studie (Van Iddekinge et al., 2019 i Personnel Psychology: ”A meta-analysis of the criterion-related validity of prehirework experience”).

Vi på Hero tog ett beslut om detta för lite drygt ett år sedan; att vi ska anställa till oss internt för personlighet och viljan att lära istället för att fokusera för mycket på tidigare erfarenhet. Självklart är det av vikt att veta om en person kan hantera de arbetsuppgifter han eller hon kommer att utföra, men beroende på roll är det inte helt sällan något man ändå kan lära sig med en viss nivå av baskunskaper. Här skriver VD Cecilia Enfors Ravelli en artikel om hur vi kompetenssäkrar vår egen organisation för framtiden.

Det är också viktigt att komma ihåg att om man ska bygga ett team av personer så är det en fördel om teamet inte är för likformat i personligheter och erfarenhet. Företag har större potential att skapa kreativa och anpassningsbara team om man anställer personer a olika bakgrund, ålder och erfarenhet. Det skapar en dynamik i teamet gemensamma kompetens.

En av de främsta anledningarna som våra kandidater anger som anledning till att de vill byta jobb är att de vill utvecklas. Man ska inte glömma kraften det finns i nyfikenheten att lära nytt. Att anställa en person som tidigare haft nästan identiska arbetsuppgifter i en roll på ett bolag i samma bransch, det är något som må se bra ut på CV:t men som i verkligheten kan göra att man får en oengagerad eller överkvalificerad anställd. Se istället människors potential och anställ för den organisation och kultur du har, och den du vill utveckla för att matcha framtidens marknadskonkurrens. 

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer
Billo rekrytering
  • Uncategorized
Billo. Snabb rekrytering vid hög arbetsbelastning.

Billo är den nya digitala brevlådan som kan samla all post i en och samma app. Både digitala och fysiska brev. Både myndighetspost och rolig post. Ja precis, även papperspost kan man välja att få i sin digitala brevlåda! Tjänsten är kostnadsfri och statligt godkänd som digital brevlåda. 

Läs mer