kunskapsbank

Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna…

Kostnader för felrekryteringar. Ouch!

Felrekryteringar kan vara mycket kostsamma. Enligt en undersökning som revisionsföretaget PwC gjorde för några (många) år sedan kan kostnaden för en felrekrytering uppgå till minst 700 000 kronor. Andra studier uppskattar kostnaden till upp till en miljon. Lite olika bud med andra ord, och det enkla svaret är att det inte finns något generiskt svar på frågan eftersom det beror på roll, lönenivå etcetera. Dyrt är det i alla fall, så mycket kan vi säga.

Hursomhelst så inkluderar de direkta kostnaderna för en felrekrytering annonsering, intervjuer, tid för onboarding, och andra administrativa utgifter som måste göras om vid en felrekrytering. För att inte tala om det produktionsbortfall eller de skador en riktigt tokig rekryt kan åstadkomma, vi har hört alla skräckhistorier.

Summa summarum: du vill hellre lägga fokus på att rekrytera rätt.

Varför blir det så fel ibland? Orsaker till felrekryteringar.

För det första, det måste sägas, rekrytering är svårt. Det finns många anledningar till att det kan gå snett, men de absolut vanligaste orsakerna vi på Hero ser är:

  1. Felaktig eller otydlig kravprofil
  2. Ofullständig eller utebliven validering av kompetenser och referenser
  3. Svag matchning med företagskulturen
  4. Tidsbrist och/eller stress

Det finns en ytterligare parameter som kan göra att resultatet av rekryteringen misslyckas, men som ligger utanför själva rekryteringsprocessen, och det är en otillräcklig eller bristande onboarding. Oavsett hur rätt allt går i rekryteringen kan detta sätta krokben för en medarbetares förmåga att prestera väl i sin roll.

Men hoppet är inte ute. Vi har flera tips till dig som ska rekrytera.

Strategier för att undvika felrekryteringar

För att undvika felrekryteringar kan företag implementera flera effektiva strategier:

Hur ser behovet ut? Matcha det med en genomtänkt kravprofil.

Rekryteringens första fas är egentligen innan den ens har börjat; hur ser det faktiska behovet ut? Och då menar vi inte att hitta en kopia en gammal kravprofil eller en kopia av Tony som är så himla bra. Nej, gräv djupare och gå till botten med behovet: vilka kompetenser behöver ni idag och i framtiden för att möta företagets målsättningar?

När behovet är kartlagt så gör grundarbetet ordentligt genom att ta fram en tydlig kravspecifikation. Detta innebär att noggrant definiera vilka kompetenser och egenskaper som krävs för positionen, samt involvera teamet och chefer i processen. Säkerställ samsyn kring vilka kompetenser ni söker. Vi har skrivit en artikel på temat ”En lyckad rekrytering börjar med en genomtänkt kravprofil”.

Kravspecifikationen är din guide genom hela processen. Alla steg lutas tillbaka på kravspecifikationen. Den är därmed ett centralt steg i processen, och lyckas du med den är sannolikheten stor att du också får ett lyckat slutresultat! Med det sagt så är det viktigt att ta hänsyn till, inte bara vad en person kan, utan vad den har förmågan att lära sig. Vi har skrivit om det här. Arbeta genomgående kompetensbaserat för att säkerställa hög kvalitet på processen.

No stress (eller låt den i alla fall inte gå ut över rekryteringens slutresultat)

Alla som rekryterat vet att det kan kännas som en evighet från det att man känner att behovet knackar på, till dess att din nya medarbetare faktiskt sitter där. Ibland kan månader hinna passera för att kostnader ska godkännas, rekrytering ska genomföras och uppsägningstid ska hinna passera. Det kan kännas lockande att försöka skynda på processen men risken är att det blir ett kortsiktigt tänk som inte ger er den kompetens ni hade behövt på lång sikt. Är det panik så satsa i stället på en interimslösning tillfälligt och låt rekryteringen ta sin tid.

Matcha personlighet och värderingar med företagskulturen

Ett tips för att lyckas med den kulturella matchningen är att involvera teamet i rekryteringsprocessen. På så sätt får du hjälp i bedömningen om personen skulle passa i teamet, det ger dessutom fler perspektiv och ökar chansen att hitta rätt matchning. Och inte desto mindre är det viktigt för kandidaten att träffa potentiella kollegor för att få skapa sig en egen känsla om huruvida kulturen känns passande och lockande.

Av samma anledning är det en bra idé att hålla minst en intervju fysiskt på plats. Det ger alla parter chans att känna in energin och kandidaten får chans att uppleva platsen som är en eventuell framtida arbetsplats.

Sätt realistiska förväntningar

Det är viktigt i en rekryteringsprocess att ha en god balans mellan att sälja in sig själv som arbetsgivare till kandidaten, och att samtidigt sätta realistiska förväntningar. Detta kan inkludera att vara transparent med om det finns saker om inte fungerar så bra just nu, och berätta att man adresserar utmaningarna och är öppen med detta. På så sätt undviker man missnöje som kan vara hinder för produktivitet och förtroende.

Tester med huvudsyfte att skapa samtal och reflektion

Tester är något som är omdiskuterat i rekryteringsbranschen och många åsikter finns. Men att ha tester i en rekryteringsprocess i syfte att skapa bra samtal med kandidater om egenskaper, och hur de ser sig själva agera i olika situationer, kan vara en god idé. Det kan vara värt att prova att använda sig av casebaserade frågor och komplettera med intervju. Tester med teståterkoppling baserat på testresultaten har mycket att ge. Och här är det alltså just samtalen efteråt som är nyckeln eftersom de ger möjlighet till gemensam reflektion.

Lycka till med din rekrytering – och om det skulle kännas komplicerat så finns vi här och hjälper dig hela vägen. Kontakta oss om du vill veta mer om riktigt lyckade rekryteringar!

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer
Billo rekrytering
  • Uncategorized
Billo. Snabb rekrytering vid hög arbetsbelastning.

Billo är den nya digitala brevlådan som kan samla all post i en och samma app. Både digitala och fysiska brev. Både myndighetspost och rolig post. Ja precis, även papperspost kan man välja att få i sin digitala brevlåda! Tjänsten är kostnadsfri och statligt godkänd som digital brevlåda. 

Läs mer