kunskapsbank

Att bygga en lärande organisation

Vi på Hero är just nu väldigt inne på spåret att skapa en lärande organisation. De senaste månaderna har vi arbetat fram strategier och planer för hur vi tillsammans på ett proaktivt sätt kan öka kompetensen internt. Det ska vara roligt, är ledordet.

Sweden HR Group har skrivit en artikel på ämnet Lärande Organisation (läs den här) hur man kan öka kompetensen internt genom up-skill och re-skill hos befintliga medarbetare. Det handlar alltså om att systematiskt och proaktivt utveckla och uppdatera kompetensen internt. Att säkra rätt kompetens imorgon kräver en strategi och målinriktat bygge av organisatorisk förmåga, skriver Sweden HR Group.

De har ringat in tre områden för hur man kan skapa en lärande organisation, som väldigt exakt stämmer överens med de områden vi själva jobbar utefter.

1. Etablera en lärande-kultur

Att etablera en lärande-kultur handlar om att skapa kontinuerligt lärande för medarbetarna. De organisationer som ligger i framkant här skapar ett klimat där medarbetare vågar testa nytt och experimentera. Här ligger fokus lika mycket på att premiera ett beteende som skapar lärande som på själva kunskapen i sig dvs. det är lika viktigt att man letar efter kunskap, som att faktiskt ta till sig kunskapen.

Hur vi gjort: Vi på Hero viger en timme i veckan av vår arbetstid till enbart lärande. Då får man göra precis vad man vill som man känner kan öka kompetensen inom ett område som såklart är kopplat till vår verksamhet. Det kan vara allt ifrån att lyssna på en spännande intervju i en podd, delta i ett webinar, läsa en bok, läsa artiklar online… eller vad som passar en själv och hur man bäst tar till sig kunskap.

2. Dela kunskapen med varandra

Att lära handlar om fler saker än att gå en kurs. Mer spännande kan vara att lyckas integrera lärandet i den dagliga verksamheten och använda de resurser som redan finns.

Hur vi gjort: För oss har detta inneburit att vi en gång per månad har en kunskapsfrukost där en medarbetare håller i frukost och kunskapsdelning under en timme. Det möjliggör att alla får chans att både dela med sig av kunskap inom något område man har extra expertis inom, och att kunskapen på ett naturligt sätt kan tas emot av kunskapstörstande kollegor.

3. Digitalisera mera!

Skapa en grupp i ett digitalt forum där ni kan dela med er av kunskap och spaningar med varandra. Lärande handlar minst lika mycket om att dela som att få. De organisationer som har medarbetare som är aktiva och själva initierar att skaffa sig och dela med sig av kunskap har ett försprång. Tänk på att skapa en tydlig koppling till verksamhetens kompetensbehov för att kvalitetssäkra urvalet tillsammans med medarbetarna.

Hur vi gjort: Vi på Hero har skapat en kanal på Linkedin där vi internt kan dela med oss av artiklar, kurser, webinar och andra spännande saker vi kommer över. Det gör att vi har en bank av kunskap kopplat till vårt fokusområde HR som alla kan botanisera i. Finns det några minuter över på tunnelbanan är det enkelt att gå in och få sig en överblick över alla goa delningar ens kollegor gjort.

Tack Sweden HR Group för en spännande artikel, kul att den låg så i linje med hur vi själva byggt upp en lärande organisation som vi också tror är framtidens sätt att lära. Kunskap idag går snabbt och det som var aktuellt och relevant igår kanske inte är det idag. Information blir snabbt utdaterad. Därav är det systematiska och strategiska i en lärande organisation ett väl investerat sätt att hålla organisationen up-to-date med den kunskap som behövs för att ta sig an framtiden. 

Kunskapsbank

Relaterat innehåll

1
1
Rekrytering kundtjänst
  • Uncategorized
Tips inför rekryteringen av kundtjänstmedarbetare

Det finns många saker att ta hänsyn till för att skapa en träffsäker rekrytering av kundtjänstmedarbetare. Vad man bör tänka på varierar till stor del mellan roller, branscher och bolag. När det kommer till rekrytering av kundservicemedarbetare bör man fundera igenom frågor specifikt kopplade till teamets samlade kompetens, sökkanaler för målgruppen du vill nå och hur ni ställer er till mjuka värden hos sökande med mer junior profil. Ta ett andetag och djupdyk i detta innan du går ut på marknaden och letar efter potentiella kandidater!

Läs mer
Kundservice
  • Uncategorized
Framtidens kundservice: AI:s roll och vikten av rätt kompetens

Kundservice står inför en spännande framtid, där generativ AI spelar en allt större roll i det dagliga arbetet. ”Åh nej!” tänker nog en och annan som läser detta. Dels för att människor är människor och gillar att bli bemötta av just… människor. Men också för att AI ibland anklagas för att ta i anspråk en för stor andel arbetstillfällen inom områden såsom kundservice. Stämmer verkligen detta? Vi har tagit ett djupdyk i frågan; vad är egentligen framtiden för AI och kundservice? 

Läs mer
Nordiskspråkig kundtjänst
  • Uncategorized
Rekrytering av nordiskspråkig kompetens till kundtjänst – så lyckas du.

Att rekrytera medarbetare med nordiska språkkunskaper till kundtjänst kan vara en utmaning, men det är också en nyckel till framgång för företag som vill expandera eller stärka sin position på den nordiska marknaden. I denna artikel går vi igenom strategier och tips för att lyckas med rekryteringen av norsktalande, finsktalande och dansktalande medarbetare till din kundtjänstavdelning.

Läs mer
Undvik felrekrytering
  • Uncategorized
Undvik felrekrytering. Strategier för att landa rätt kandidat för jobbet.

Att rekrytera rätt kompetens är något av det absolut mest avgörande för ett företags framgång. En felrekrytering kan dock leda till betydande kostnader. Betydande, det låter illavarslande tänker du med miniräknaren i högsta hugg. I denna artikel kommer vi att utforska olika anledningar till att en felrekrytering uppstår, men självklart kommer vi inte att lämna dig där. Nejdå. Vi ger också konkreta strategier för att rekrytera rätt. Det finns gott om hopp.

Läs mer
Lönetransparensdirektiv rekrytering
  • Uncategorized
Vad innebär Lönetransparensdirektivet i en rekryteringsprocess?

Lönetransparensdirektiv-vadå? Jo, nu är det dags att spetsa öronen för det går framåt när det gäller aktiva insatser för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män. Lika lön för lika eller likvärdigt arbete – nu tar EU krafttag i frågan. Lönetransparensdirektivet syftar till att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Under försommaren presenterades utredningen om hur EU:s lönetransparensdirektiv ska implementeras i svensk rätt och här kommer en kort sammanfattning av innehållet.

Läs mer
Billo rekrytering
  • Uncategorized
Billo. Snabb rekrytering vid hög arbetsbelastning.

Billo är den nya digitala brevlådan som kan samla all post i en och samma app. Både digitala och fysiska brev. Både myndighetspost och rolig post. Ja precis, även papperspost kan man välja att få i sin digitala brevlåda! Tjänsten är kostnadsfri och statligt godkänd som digital brevlåda. 

Läs mer