Analysföretaget Gallup gjorde en global undersökning som visade att det bara är 13 procent av alla medarbetare som anser sig vara engagerade i sitt jobb. Det innebär att det alltså är 87 procent som inte känner sig entusiastiska inför sitt jobb. Ganska skrämmande statistik både för individen (det är rätt tråkigt att gå till jobbet varje dag utan att känna att det är något man är engagerad i) och för företagen (tänk all potential som rinner ner i golvbrunnen). 

Det är såklart lätt att fastna på en plats i jobblivet där du inte trivs. Det kan bero på massor av saker såsom på plats i livet, arbetsmarknaden, ekonomi eller familjesituation. Eller bristande ork att ta tag i det och byta jobb. Men om man nu inte vill vara på en plats där man inte känner sig engagerad, hur gör man då för att hålla sig själv motiverad och för att fortsätta att utvecklas?

Här är fem tips för att lyckas: 

  1. Hitta ett tydligt syfte – varför gör jag detta?
  2. Sätt mål – både långsiktiga och kortsiktiga. Försök att se helhetsbilden och vad du faktiskt uppnår genom att jobba.
  3. Lär dig nya saker – be din chef om att få gå en kurs (frågan är fri) eller läs på inom ämnen som hör till jobbet där du vill lära dig mer.
  4. Be om feedback – att få konstruktiv kritik motiverar ofta och gör det enklare att fortsätta framåt och att utvecklas.
  5. Belöna dig själv – talar för sig själv. Kan inte poängteras nog mycket.

Källa: Forbes

Men man kan också lyssna på roliga poddar om ämnen man jobbar med för att få en mer lättsmält information, scrolla runt och försök hitta något som du kan ha i öronen på väg till jobbet för att tagga upp. Elle kika på Youtube-klipp; jobbar du med sälj? Ägna en förmiddag åt att leta runt bland klipp som rör försäljning eller bristande motivation. Eller förhandlingsteknik. Eller något annat som känns som att det berör dig. Eller läs in dig på relevanta tidningar online inom ditt ämne. Se till att bryta dig loss ur dina vanliga vanor och se utanför ramarna helt enkelt. Ta information från din bransch och andra branscher och tillåt din hjärna att gå loss kreativt – hur skulle detta fungera hos oss? Kommer AI invadera min bransch? Kan vi ta deras idéer och implementera hos oss på något sätt?

Låt kreativiteten flöda. Och framförallt: fastna inte i gamla hjulspår om du inte gillar just dom spåren. Våga bryta loss.

Relaterade inlägg