Återhämtning är ett av våra basbehov och ofta ligger stort fokus på sömn inom det här området, eller i alla fall har det sett ut så historiskt inom västerländska läror. Men i och med att stressen och intrycken ökar i samhället, och fler och fler faktiskt blir sjuka av för lite återhämtning, så kommer det nu mer och mer forskning på andra delar av återhämtning såsom mindfulness och meditation. Bara att kunna stänga ute intryck för några minuter, några få gånger per dag, gör stor skillnad för hjärnan på lång sikt.

I det här avsnittet ska vi prata om återhämtning i form av sömn, mindfulness, medveten närvaro och meditation. Vi har såklart tagit hjälp av vår mindfulnessinstruktör Cecilia Enfors, och även Anna Persdotter och Niki Tramontana från FORM Holistic för att reda ut det här med hur viktig återhämtningen är för vår holistiska hälsa.

Sömn – den mest grundläggande återhämtningen

Sömnen är grundläggande för vårt system, det är vår återställning av kroppen, säger Niki när vi frågar om sömn. Här kan vi hämta upp både fysiska och mentala krafter och sänka stressnivåerna i kroppen. Vi har en inbyggd biologisk dygnsrytm i kroppen som kallas den cirkadiska rytmen. Den bestämmer vår vakenhet och vår vilofas. När man vaknar på morgonen (helst runt klockan sex på morgonen) sätter stresshormonerna igång kroppen så att du ska komma igång och ta tag i dagen, för att sedan minska under eftermiddagen och kvällen för att förbereda kroppen på återhämtning och tillslut faller du ned i sömn ungefär klockan tio på kvällen.

Rolig fakta är att många levande organismer har den här typen av rytm i kroppen som löper under ett dygn. Exempelvis har svampar en biologisk klocka som liknar den hos djur. Det är alltså inte bara människor och djur som har en dygnsrytm, faktum är att även växter har det och ni som är riktigt inbitna i blommor och växter vet att vissa växter ser ut att ”gå och lägga sig” på kvällen för att sedan blomma upp igen dagen efter.

Om sömn kan man säga allt och inget, och vi ska inte gå in djupare på ämnet än att det är ett av våra basbehov och den mest grundläggande återhämtningen för kroppen. Utan den fungerar vår fysik allt sämre och efter ett tag även den mentala förmågan. Men brister sömnen kan man också hjälpa kroppen att samla upp sig under dagen och hjärnan kan få vilopauser med hjälp av mindfulness och meditation, där regeln om att ”allt är bättre än inget” verkligen kan appliceras!

Mindfulness och medveten närvaro

Återhämtning är inte bara sömn. Förutom att sova kan man återhämta sig med pauser och micropauser för att hålla bättre i längden både fysiskt och mentalt. Återhämtning av det här slaget kan vara meditation eller mindfulness, säger Cecilia Enfors som är mindfulnessinstruktör på Hero. Vi gör många saker under en dag som kan vara återhämtande för kroppen eller avkopplande på många sätt, men som inte låter vår hjärna vila. Exempel på sådana aktiviteter är att gå en promenad med en podd i öronen eller kolla på Netflix; båda sakerna är bra på säkert ett dussin olika sätt av andra anledningar (for sure!), men vår hjärna får inte vila under tiden.

En bra fråga att ställa sig kan vara; när får jag vila? Och svaret på det är alltså inte när du sover eller kollar film, utan det ska vara tillfällen under dagen när din hjärna får chans att koppla ned. Det kan exempelvis vara att sitta på bussen utan att scrolla på telefonen under tiden utan istället bara vara närvarande längs vägen. Eller titta på dina barn när de leker med full närvaro i stunden, låt blicken vila genom att blunda där du är i några minuter eller titta in i ett ljus som brinner och låt tankarna vara precis som de är. Kom ihåg att inte döma ut stunden som bra eller dålig, utan låt allt bara vara precis om det är och observera stunden.

Det är också smart att under arbetsdagen ta medvetna pauser. Vi behöver inte pressa oss till det yttersta varenda dag (om ens någonsin?), det kommer bara att göra att du sliter ut dig själv på sikt. Ta istället pauser under dagen, varje dag. Titta ut genom fönstret, gå in på toaletten på jobbet och släck lampan och sitt i stillhet en stund och notera hur det känns eller gå ut en sväng i naturen som är kanske det mest helande vi kan göra. Syftet är bara att låta kroppen och hjärnan återhämta sig en stund.

Det kan också vara en så enkel sak som att utnyttja väntetiden när du står i kö, väntar på bussen eller väntar på ett möte. Passa på att checka av med dig själv hur det känns inuti i stunden utan att döma det som varken bra eller dåligt, det är precis som det är. Huvudsaken är att komma tillbaka till kroppen om och om igen eftersom det är en spinnande hjärna som orsakar oss stress i längden.

Meditation – självkontrollens konstform

Att lära sig meditera kan vara en riktigt bra investering av sin tid för att motverka stress. Meditation är den mentala självkontrollens konst och motvikten till stress eftersom man i meditation lugnar ner hjärnvågorna. Man tar tillbaka kontrollen och identifierar sig inte längre med varenda tanke som flyger förbi i huvudet, utan kan iaktta och fatta mer kloka och sansade beslut med den distansen. Den ger även tillgång till den magiska kraften av intuition (för er som inte sett dokumentären Innsaei rekommenderar vi den varmt). Inom oss finns svaren och vi får kontakt med dem genom att blicka inåt.

För att sammanfatta kan man alltså säga att det finns otroligt många val vi själva kan göra under en dag för att förbättra vår återhämtning löpande. Förutom att sova våra timmar så kan vi också försöka vara så närvarande vi kan, minska scroll-tid och öka närvaro-tid, njuta av kön på ICA, promenera och lyssna på ljudet av skog eller stad och vi kan öva oss i konsten att låta hjärnan vila i meditation. Och kom ihåg att en minut är bättre än ingen alls.

TIPS: Vi gillar en yinyoga-app som heter ”Vila dig i form med yinyoga” där Magdalena Mecweld guidar dig till djup avslappning för det parasympatiska nervsystemet. Du håller varje ställning (som är vilande ställningar) i 3-5 minuter och kan på så sätt stretcha bindväven och hjälpa kroppen till djup återhämtning. Det finns pass som är mellan 8 minuter till 90 minuter och allt däremellan. Ni hittar appen bland annat här.

 

Missa inte de andra delarna av hjulet: 

Näring; enkla tips från holistiska hälsocoacherna

Rörelse – så mycket behöver du träna för att må bra

Känslor

Relaterade inlägg