Chris Myers, medgrundare och VD på BodeTree och författade av boken Enlightened Entrepreneurship, skriver i en artikel på Forbes om sin introverta personlighet och hur den matchar många av ledarskapets utmaningar väldigt väl. För alla er som läst boken Introvert – den tysta revolutionen av Linus Jonkman (boktips!) är detta ingen nyhet. Fastän det skulle kunna uppfattas som mer naturligt att vara ledare som extrovert så finns det många fördelar med att vara introvert och ledare.

Myers beskriver hur vi ofta i dagens samhälle misstar högljuddhet för självsäkerhet och hur därför extroverta ledare kan ha lättare att klättra i hierarkier som kräver lite mer armbågar. Men det är bara en del av sagan eftersom många introverta egenskaper passar ledare väldigt bra, och alltså gör att de kan prestera på topp när de väl fått förtroendet att leda. Nyckeln för introverta ledare är att egentligen bara vara som de är (puh vad skönt!) – tänkande, analyserande, empatiska och stor förmåga att lyssna – med att mixa upp detta med en del social kompetens.

Intressant läsning och det är alltid kul att se när introverta personer lyfts upp mer i dagens samhälle där ofta extroversion premieras, hyllas och efterfrågas hos företag. Mer inom vissa yrken än andra såklart, men extroversion är något av ett ideal i vårt samhälle idag och det vore trevligt med lite mer öppenhet för introversion.

 

Relaterade inlägg