Hur vill du att din jul ska vara? Hur vill du känna och vad vill du göra, egentligen? Vad är viktigt för dig? Det är så lätt att flyta med i alla julens förväntningar och måsten och hamna mitt i julstressen om vi inte stannar upp och reflekterar.

Det bjuds in till glöggmingel, julfester, lussefiranden och kanske resor över halva landet för att träffa släkten. Det ska bakas lussebullar, kokas knäck, städas, pyntas, kläs gran och shoppas julklappar. Och sen står vi där i ett köpcentrum, inklämda som sillar; fast i julstressen igen. Hungrig, svettig, trött och utan aning om vad du ska köpa till svärföräldrarna som redan har allt. Om det känns som att du alltid hamnar där så kan det vara dags att själv sätta ramarna för hur du själv vill att din jul ska se ut.

Fundera över hur du vill ha din jul

Idag uppmuntrar vi alla till att ta några minuter och fundera över vilken typ av jul du vill ha. Vad ska du ha för strategi? Vad är viktigt för att få just den julledighet du behöver? Vad blir julens ”why”?

Här kommer några konkreta tips:

  • Ta några minuter och fundera ut hur du vill att din jul ska vara och vad du behöver göra för att det ska vara möjligt
  • Fundera på om du vill ha tid för träning, egentid och återhämtning, och boka in det i din kalender redan nu
  • Tacka nej till aktiviteter som du faktiskt inte vill eller har tid att vara med på (det är okej att prioritera egentid också!)
  • Se till att du har möjlighet att välja näringsrik och bra mat även på julborden
  • Fundera på hur mycket julklappar du faktiskt vill och behöver engagera dig i och lös dem genast (på nätet eller via välgörenhet?). Vänta inte för att utsätta dig för julhandeln om det inte är för att du vill.

Så, var inte rädd att uttrycka din egen önskan om hur du vill känna i jul, både för dig själv och för dem du har nära. Vi hoppas att du med en tydlig strategi får njuta av din bästa jul någonsin. God Jul!

 

En artikel av Cecilia Enfors | HR & Delivery Manager | Hero AB

Frågor eller funderingar kring HR i en teal-organisation? Kontakta gärna mig på cecilia.enfors@161.35.92.92

Relaterade inlägg

”Du är tyvärr för överkvalificerad” – Därför bör vi jobba bort ålderismen!

”Du är tyvärr för överkvalificerad” – Därför bör vi jobba bort ålderismen!

Arbetslivet sträcker sig högre upp i åldrarna och en tydlig pensionsålder finns inte i samma utsträckning som förr. Men att byta jobb som äldre följer inte samma självklarhet. Den äldre arbetssökande står inför flera svårigheter som helt och hållet är baserade på samhällets fördomar om den äldre kandidaten som mindre lämplig. Det kallas åldersdiskriminering, eller ålderism.