Augusti och hösten ligger runt hörnet. Vi är många som har fått en dos vila under sommaren och är redo att starta igång hösten med full fart. Hur ska vi säkra att vi behåller energi och kreativitet ända fram till jul, och inte ramlar av kontorsstolen av trötthet innan Halloween ens hunnit banka på dörren? Vi har hittat tre poddavsnitt som berör olika delar av ämnet holistisk hälsa som vi gärna vill tipsa om. 

Tips 1 – Gästavsnitt med Deepak Chopra i From the Heart

Den här podden innehåller i vanliga fall allt mellan himmel och jord med yogaprofilen Rachel Bråthén, men just det är avsnittet är ett gästavsnitt med en av världens mest kända profiler inom holistisk hälsa – Deepak Chopra. Han har arbetat som framstående läkare för att sedan vända över till naturmedicin och holistisk hälsa, och är idag en av världens mest kända hälsogurus.

I podden berättar han om forskning som visar att bara 5 % av alla sjukdomar är genetiskt bestämda, och att 95 % av våra sjukdomar kopplas till det vi i vardagsspråk skulle kalla för livsstil. Många av dem är inflammatoriska sjukdomar. Låggradig inflammation beror ofta på saker som för lite sömn, felaktig kost för ens kroppstyp, för lite rörelse, felaktig andning eller ohälsosamma känslor. Detta är egentligen goda nyheter för det betyder också att 95 % av alla våra sjukdomar är under vår kontroll!

Deepak Chopra menar att vi ska hålla oss till sex vanor varje dag, så kommer hälsan med detta: god sömn, meditation, rörelse, yoga och andningsövningar (aktivering av det parasympatiska nervsystemet), ren mat och kontakt med naturen.

Det låter så enkelt, vilket det kanske också är. Deepak menar att kroppen är så fantastisk eftersom nästan allt vi går igenom hälsomässigt (ej de 5 % som nämns ovan) är möjligt att förändra. Så har vi en tuff period där hälsan inte är med oss, så är det inget vi ska oroa oss för mycket över. För att det går att förändra över tid. En hoppfull tanke.

Ett fantastiskt poddavsnitt för den som litar på kroppens och sinnets förmåga att tillsammans skapa den ultimata hälsan för just din kropp. Ni hittar avsnittet här.

Tips 2 – Holisticpodden avsnitt 19 om återhämtning

Egentligen är hela Holisticpodden vårt tips, för den innehåller alla delar av det holistiska hälsohjulet. Nikola ”Niki” och Anna Tramontana är avancerade holistiska hälsotränare och coacher, och delar i podden med sin av sina kunskaper på ett härligt och personligt sätt. Avsnittet om återhämtning är ett av de bästa (enligt oss, men vi gillar såklart alla), också för att det är en av de delar som många av oss slarvar mest med. Många sköter sin mat med precision och kan gå bananas med träning, men glömmer att återhämtningen är precis lika viktig.

Anna och Niki pratar i avsnittet om att leva randigt. Att ta pauser under dagen och veckan och inte skjuta upp vila till kvällen, helgen eller semestern. För ”sen” kan få allvarliga konsekvenser för kroppen i längden. Att leva randigt och införa ställtid är något som många forskare förespråkar, eftersom det har visat sig ha mycket goda effekter på hjärnans återhämtning.

De pratar också om andra typer av återhämtning. Vem tänker till exempel på att vi har olika stort socialt behov och behöver olika mycket ”social” återhämtning? Och ja, det är lite extra lustigt med social återhämtning eftersom det för en extrovert person är återhämtande att umgås med andra människor, medan en introvert person har större behov av egentid.

Detta är ett poddtips för den som känner att lite fler pauser, lite mindre stress.. ja en lite lugnare vardag vore rätt trevlig den här hösten. Också för att Anna och Niki gör det enkelt att väva in återhämtning i vardagen, och det är faktiskt den som gör det största skillnaden för vår hälsa. De där korta pauserna som vi faktiskt får till och som är långsiktigt hållbara. Ett härligt och inspirerande avsnitt utan pekpinnar eller shaming om att vi vilar för lite. Och som vanligt bjuder de på sig själva rakt igenom. En av dem älskar att vila och den andra har lite svårare att komma ner i varv – vem känner du igen dig i?

Tips 3 – Sommar i P1 – Sommarprat av Anders Hansen

Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare och har skrivit böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan. Han berättar i sitt sommarprat om att våra hjärnor är konstruerade för att vi ska leva som jägare och samlare. Att vi ska spendera våra dagar med att gå mil efter mil i hopp om att hitta föda, leva sisådär 30 år i snitt och mest av allt frukta för våra liv eftersom sjukdomar, infektion, svält och farliga djur är det som troligen kommer att ta livet av oss en vacker dag.

Vi är inte gjorda för att crava underhållning nästan varje minut av vår vakna tid, spendera timtal av varje dag bakom en skärm, fundera över meningen med livet (vem hinner det när en inte ens har mat för frukost?) och frukta uteblivna likes på Instagram. Vi har mer eller mindre blivit dopaminjunkies och var nionde vuxen svenskt äter idag antidepressiv medicin. För att vi mår så dåligt.

Träning, sömn och relationer är den bästa medicinen för psykiskt välmående

Det här är ett poddavsnitt om varför träning, sömn och relationer är den bästa medicinen för psykiskt välmående. Det pratas mindre om de fysiska aspekterna av nämnda delar just här, men desto mer om hur vår hjärna påverkas. Både hur den fysiskt kan utvecklas och transformeras, men också om hur vi själva kan påverka vårt mående till det bättre med hjälp av att hålla oss till dagliga rutiner som hjälper oss att må bra.

Funderar du på varför träning egentligen är så viktigt, eller vad man kan göra om man har ångest men inte vill äta medicin? Svaren levereras på ett lättsamt, hjärtligt och förtroendeingivande sätt i avsnittet med tyngd i modern forskning. Perfekt för dig som som vill boosta och påminna dig själv om varför du släpar gymväskan till jobbet tre dagar per vecka, eller springer dig svettig i spåret med aldrig tycker att det ger mer än fotblåsor och träningsvärk.

Nu vet ni. Här är svaret på varför träning är den bästa, och minst marknadsförda, medicinen för psykiskt välmående nu och framåt i livet.

Gillar ni tips som dessa?

Det var våra tre bästa poddtips för nu om holistisk hälsa. Gillar ni att få tips med specifika avsnitt och skulle vilja att vi delar fler liknande tips framöver? Låt oss veta! Connecta med oss på LinkedIn, Instagram eller skicka ett mail till oss. Vi vill så gärna veta vad ni gillar att läsa om! Tills dess önskar vi alla en fin, balanserad och hälsosam dag <3 

 

 

Relaterade inlägg