Kontoret är en stökig miljö som gör oss betydligt mindre effektiva än när vi distansarbetar. Det hävdar Stanford-professorn Nicholas Bloom efter ett tvåårigt experiment vid gigantiska kinesiska resebyrån Ctrip. Hos Veckans Affärer kan vi läsa artikeln som i alla fall inte fick oss på Hero att höja på ögonbrynen, men vi gillar också det fria tänket mest. När vi själva kan bestämma var och hur och när vi ska jobba ges vi förutsättningar att jobba på det sätt som passar oss bäst.
Vilka är då fördelarna med att ha en flexibel inställning till distansarbete?
- 50 % lägre personalomsättning
- Mer effektivitet i företagen
- Minskade lokalkostnader
Detta är de fördelar som Stanford-professorn påpekar. Vi själva skulle vilja lägga till ökad kreativitet, men då har vi såklart inte forskat i ämnet. ”Att arbeta från hemmet är en framtidsinriktad teknik. Jag tror att den har enorm potential”, sade Nicholas Bloom i samband med ett så kallad TEDxStanford-tal i april. Professorn menar också att kontorsarbete är ett arv från industriella revolutionen som bör avskaffas omedelbart, och vem vet, kanske är vi på väg ditåt. På årets upplaga av Talent Summit i Stockholm pratade Markus Kristiansson från Arbetsförmedlingen om gig-ekonomin och att det 2025 kommer att finnas en miljard digitala nomader i världen. Alltså personer som jobbar världen runt med bara sin dator. Du kan giga uppdrag i Sverige men sitta i Shanghai eller New York och göra jobbet – det är framtiden.
Och den forskning som ligger bakom Nicholas Blooms uttalande om distansarbete är en studie som pågått i över två år där han har hjälpt Shanghai-baserade resejätten Ctrip att ta reda på om man kan fortsätta växa genom att sänka lokalkostnaderna utan att förlora effektivitet hos anställda. De delade in frivilliga i två grupper och det visade sig att gruppen som fick arbeta på distans i 9 månader och bara behöva komma in till kontoret en dag per vecka var 13 procent mer effektiv än gruppen som enbart arbetade från kontoret. I pengar räknat blev det 2 000 dollar mer i vinst per distansjobbare.
De saker som framförallt bidrar till prestationsökningen är dels att den som jobbar på distans inte tummar lika lätt på arbetstiderna eftersom hen inte är rädd att fastna i trafikköer, måste gå tidigare för att hämta barn och dylikt. Dels får de helt enkelt lättare att koncentrera sig.
Studie om distansarbete 2005–2015:
- Antalet amerikaner som regelbundet distansarbetar har ökat med 115 procent sedan 2005.
- Den totala amerikanska arbetsstyrkan steg med 1,9 procent 2013–2014, medan antalet distansarbetare ökade med 5,6 procent.
- 3,7 miljoner anställda, eller 2,8 procent av den totala arbetsstyrkan, arbetar på distans åtminstone halva tiden av sitt arbete.
- 80–90 procent säger att man vill jobba på distans – åtminstone deltid.
- 40 procent fler amerikanska arbetsgivare erbjuder flexibilitet när det gäller var arbetet utförs än för 5 år sedan, men blott 7 procent erbjuder möjligheten till alla anställda.
- Den typiska distansarbetaren är universitetsutbildad, 45 år eller äldre, har en genomsnittslön på 58 000 dollar (506 000 kr) per år, och arbetar för bolag med minst 100 anställda.
Källa: Veckans Affärer
För att summera upp finns nog inget mer självklart att säga än att distansarbete är positivt för de anställda, där det går att applicera såklart. Inte krångligare än så. Så låt morgontofflorna sitta kvar och preppa Nespressomaskinen. Välkomna framtiden!