Näring är ett av våra basbehov. Det går inte att byta bort mot mer Instagram-tid eller självförverkligande. Hur vi än vrider och vänder på det så måste vi helt enkelt få i oss en viss mängd näring för att må bra och fungera. Vi pratade med Anna Persdotter och Niki Tramontana som är experter på holistisk hälsa på FORM Holistic. De menar att näring förvisso är en het potatis (ursäkta dold komik) men att man inte behöver göra det supersvårt om man känner att man har förbättringspotential på området. Här går vi igenom deras snabba, enkla tips för bättre kosthållning.
Historiskt sett har vi varit jägare och levt på ren mat, men de senaste åren har det tillkommit mycket nya tillsatser som vår kropp inte är van vid att hantera. Därför kan det vara bra att fundera en vända extra på vad man stoppar i sig så det är saker av bra kvalitet, och Niki menar att kost enkelt kan delas in i två grupper; energi eller näring. En energität kost är den som är kalorität dvs rik på energi men mindre näring. Hit hör exepelvis pasta och bröd och om man äter en tallrik med bara kött och potatis men utan goa grönsaker och ärtor till. Om du istället fokuserar på en näringstät kost så kommer du att komma ganska långt på bara det enkla valet. En näringstät kost är det som inte är bara kött och potatis utan där man också lägger till grönsaker, frukter och bär för vitaminer, mineraler och enzymer. Man väljer helt enkelt det bättre valet när man läser lunchmenyn för dagens lunch och kanske tar lite mindre pommes till burgaren och väljer till lite extra grönsaker istället.
Den superenkla tallriksmodellen
Som tallriksmodell berättar Niki om den enkla modell som de rekommenderar till sina klienter som har stillasittande arbeten och alltså behöver mindre kolhydrater (är du exempelvis elitidrottare ska intaget av kolhydrater förändras i denna modellen, men även om tre dagar i veckan på gymmet är grymt så räknas det tyvärr inte till elitidrott om man resten av tiden sitter på kontorsstolen eller i soffan…). Hursomhelst, såhär enkelt är upplägget:
- Halva tallriken grönsaker – både fluffiga (sallad, gurka, tomater mm som ser fint och trevligt ut) och grova (grovrivna morötter, grova rötter av olika slag och sånt som ser lite stökigt ut på tallriken men som är supernyttigt)
- 1/4 grova kolhydrater i form av hela korn, mathavre, quinoa, svart eller rött ris eller liknande
- 1/4 protein såsom fisk, bönor, tofu, kött eller bra mejeriprodukter
Äter man enligt den här tallriksmodellen kommer man väldigt långt och får i sig de näringsämnen man behöver, men lagom med energi. Du kommer också att känna en bättre mättnadskänsla under längre tid eftersom kolhydraterna tar längre tid att smältas av magen. Ett extra add on-tips för den som vill go loco: ät låååångsamt och tugga maten 15-40 gånger per tugga. Då kan hjärnan skicka signaler att frisätta enzymer i saliven som hjälper maten att brytas ner i magen och du förbättrar ditt näringsupptag väsentligt. Du kommer också märka att du behöver mindre mat och håller dig mätt längre.
Fettdepåer som tar oss över halva Sverige och tillbaka
Niki berättar att en normalstor man har tillräckliga fettdepåer på kroppen för att kunna gå från Stockholm till Haparanda och tillbaka om han bara har tillgång till vatten. Det tar två till tre veckor för kroppen att hamna i akut svält om du har tillgång till vatten, så om du råkar vara hungrig en timme innan lunch så kommer du inte att svälta ihjäl för det. Skönt!
Men får man aldrig äta tårta då? Jo absolut, du får äta tårta när du vill! Det beror på vad du vill ha för resultat. Men bäst är att undvika pekpinnar för att inte förvirra eller vara så pass sträng mot sig själv att man inte kan hålla sina egna intentioner kring kosten. Tänk 80/20-regeln, säger Anna, där 80 % består av allt kroppen vill ha och tacksamt tar emot i form av bra näring, och resterande 20 % kan du fuska och njuta lite som du vill. Njutning är en del av livet.
HUREF – Hellre Ungefär Rätt än Exakt Fel – en bra modell att luta sig tillbaka på när allt annat bara känns… krångligt.
Keep it simple gott folk. Skörda grönsakshyllan på grova grönsaker – både din mage och din plånbok kommer att tacka dig.
Har ni frågor om kost och näring och behöver proffshjälp? Kontakta då FORM Holistic och Anna och Niki här. De har också fräsiga Instagrams @halsoriddaren och @holistichealthcoachanna