Kanske jobbar du sista dagarna eller veckorna innan semester, kanske är du redan där. Men hur ska man kunna koppla ner hjärnan på att ta ledigt? Det är inte självklart att det bara går att stänga av jobbet (eller vem försöker vi lura, är det ens möjligt för någon?) från en dag till en annan.

Christina Stielli* ger konkreta och bra tips på vad vi kan tänka på för att kunna koppla av inför och under semestern. Det första och kanske mest lugnande tipset av alla är: det går inte att ha rent bord när man går på semester – acceptera att du inte kommer att nå dit. Försök istället att varva ner inför semestern och låt kroppen gå ner i varv i tid. Det ger bäst förutsättningar för att kunna koppla av på din ledighet (och gör det utan dåligt samvete – lite skit i hörnen får vi stå ut med eftersom många av våra jobb idag inte går att ”bli färdiga med”).

Kroppen behöver återhämtning

Enligt Christina Stielli ska nedtrappningen inför semestern börja redan två veckor innan man jobbar sin sista dag. Att inte ta på sig nya arbetsuppgifter och istället fokusera på att avsluta det man redan påbörjat och att sätta ett autosvar på mejlen med den informationen är två saker man kan försöka göra.

– Det är så klart inte alla som har den möjligheten, men kan man så är det bra. För i slutändan så står vi där ändå med en kropp som fungerar som den gör och behöver tid för återhämtning, säger Christina Stielli.

Några andra saker man kan göra för att förbereda kroppen för semester är att ta en längre lunch, ta med familjen på en promenad och försöka gå hem lite tidigare under den sista veckan.

– Det är viktigt att ta eget ansvar för att varva ner, det är ingenting som händer automatiskt bara för att det står semester i kalendern, råder Christina Stielli.

Kontraster och miljöombyte är viktigt

Christina menar också att det är viktigt att låta de allra första dagarna på semestern vara oplanerade.

– De tre första dagarna på semestern är det bra att inte planera in för mycket så man kan varva ner. Hur man bäst varvar ner beror på vad man har för jobb och då kan man tänka på kontraster. Har du ett stillasittande jobb, rör på dig. Har du ett jobb där du är aktivt, gör något lugnt, säger Christina Stielli.

Ett miljöombyte kan också vara att rekommendera – men behöver inte åka så långt men ta en dagstur till grannstaden eller tillbringa dagen på stranden. Se något som du helt enkelt inte ser i din vanliga vardag.

Behöver du vara uppkopplad? Kom överens med chefen

Det känns som att vi ständigt behöver vara ”på”, men vår hjärna klarar inte detta i längden. Vi behöver återhämtningen. Kolla vad som gäller på ditt jobb och stäm av med chefen; och var tydlig med dina behov. Om du nu behöver vara tillgänglig kan du avsätta speciell tid för det; en gång i veckan under ett par timmar eller liknande. Låt det inte gå ut över hela dagar eller flera dagar. Komprimera tiden. Och behöver du inte vara tillgänglig – var det inte!

8 tips för en lugn semester (vi signar upp på varenda en!)

  1. Trappa ner på jobbet. Färdigställ påbörjade arbeten och ta inte på dig massa nytt veckorna innan semestern.
  2. Skapa semesterkänsla. Vänta inte med alla sommaraktiviteter till semestern utan ta en promenad under arbetsdagen.
  3. Prata med chefen. Det ska vara tydligt från din arbetsplats vad som förväntas av dig under semestern.
  4. Stäng av jobbmejlen. Om du inte förväntas vara tillgänglig – var inte det.
  5. Planera in tid för ingenting. Låt de tre första semesterdagarna vara rena. Sov länge och vila upp dig.
  6. Miljöombyte och kontraster. Se och gör något helt nytt som inte ingår i din vardagsrutin.
  7. Sammanhängande semester. Det är mer gynnsamt att ta en sammanhängande semester om det går, runt tre veckor eller mer.
  8. Gör saker för din egen skull. Semestern ska vara en egoistisk latperiod. Träna på att ligga på soffan och göra ingenting.

Så; trevlig vila!

 

*via Vardagspuls som nu tyvärr är nedlagt, då det var ett separat hälsoprojekt från Arla med syfte att främja folkhälsan.

Relaterade inlägg