HejEngagemang skriver på sin blogg några kloka tips när man ska byta jobb och står inför frågan: vilken företagskultur passar mig?

Svaret på den frågan är självklart helt individuell, det som passar en kanske absolut inte passar en annan. Men det kan vara väl värda timmar att lägga ner på att fundera kring vad som passar MIG och vad jag trivs med, hur styrd vill jag vara, vilken typ av frihet kontra eget ansvar passar mig personlighet, vilken chef passar mig. Ja, viktiga frågor helt enkelt. Men tyvärr ofta bortglömda i rekryteringsprocessen för man fastar lätt i först att ens göra ett bra intryck och sen i rollens innehåll och sist i detaljer kring hårda frågor som lön och bonusar.

Dessa tips summerar några bra hållpunkter att hålla fast i när det kommer till att välja företagskultur: 

  • Gör en grundlig analys gällande vilka miljöer du har växt bäst i hittills i ditt liv – ta dig tid att tänka efter när du har mått som bäst, varit som mest effektiv och skapat mest värde.
  • Lägg stor vikt vid att ta reda på, fråga runt bland vänner och bekanta, hur den arbetsmiljö och företagskultur du eventuellt ska arbeta i är på riktigt. Be om exempel. Känner du inte att dina värderingar och organisationens värderingar, arbetsmiljö och företagskultur stämmer överens till 100%. Fortsätt leta. Det blir sällan blir bättre med tiden.
  • Lägg minst lika mycket energi på att ta reda på vem ska vara din chef, vem som arbetar i det team du skall arbeta i och be att få ta referenser på din eventuella nya chef. Kolla om du känner någon som har arbetat med hen och försök även att ta reda på så mycket du kan om det team du skall arbeta med.

Källa: HejEngagemang.se

Kort sagt: gör analysen noga innan du antar din nästa utmaning. Det kommer att vara mödan värd.

Relaterade inlägg