Eva Svärd om lärdomarna efter utbrändheten: ”Min envishet gjorde mig sjuk, men den tog mig också igenom utmattningen”

Publicerad: 2020-02-17

När en utmattad hjärna stänger ner så kan de mest basala rutinerna för en människa sluta fungera. Man kanske inte längre kan tala klart för hjärnans koppling till talet fungerar dåligt, det sluddras. Minnet kan suddas ut bitvis och saker som sitter i ryggmärgen på oss, som att ta av byxorna när vi går på toaletten eller hur man håller i en tandborste, försvinner plötsligt . Detta är en del av utmattningssyndrom och att hjärnan blir så pass trött att den helt enkelt inte orkar. Den börjar kraftigt att spara på energi för att hjälpa kroppen att överleva. För Eva Svärd var det precis vad som hände för sex år sedan.

Hon var den typiska bilden av en prestationsdriven kvinna i dagens samhälle; tre utbildningar i ryggen, bra jobb och styrelseuppdrag, två fantastiska barn, en man som reser mycket och är mitt i karriären, hus och många vänner som hon mer än gärna arrangerade middagar för både fredagar och lördagar om det var möjligt. Men spelar det roll att hon är kvinna, tänker du. Ja, till viss del spelar det roll eftersom kvinnor fortfarande är kraftigt överrepresenterade i Sverige när det kommer till sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa. Men männen springer ikapp och idag sjukskrivs alltfler män för utmattningssyndrom i Sverige. Ett symptom på en sjukdom som nästlat sig in i vårt DNA i generationer; viljan att vara till lags, anpassa sig, prestera och bära stort ansvar när det kommer till både arbete och socialt umgänge.

Sammantaget blir ofta detta alldeles för mycket för en individ. Man klarar bara att prestera till en viss gräns innan man behöver vila, och till vila räknas då inte att sortera tvätt, laga mat, gå på AW, arrangera familjemiddagar och tvätta bilen. Det håller på att förändras, men fortfarande smäller person efter person rakt in i den betongvägg som är det svartaste hål av ångest, ensamhet, sorg och frustration.

Det här är en berättelse om en av de individer som gått det ödet till mötes, och rest sig för att komma tillbaka till en vardag som kanske för andra skulle kallas vingklippt. Men som för henne är den hon valt med mod, integritet och självkärlek som grund.

När insåg du att du var på väg på en ohållbar väg och att kroppen var nära en krasch?

– På den tiden arbetade jag heltid samtidigt som jag pluggade heltid. Ovanpå det reste min man väldigt mycket så jag hade stort ansvar hemma för barn och hem, och jag visste väl någonstans inombords att det egentligen var för mycket. Vi drabbades av cancer i familjen och bägaren började rinna över för mig. En söndagskväll satt jag på toaletten och insåg att mina byxor var på, jag hade inte tagit av dom. Då visste jag att något var väldigt, väldigt fel. Jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom och tiden som följde efter det var avgrundsdjup. Nattsvart. Från att ha varit en högpresterande person så var jag nu glad om jag ens orkade borsta tänderna den dagen. Jag bara låg i sängen och stirrande. Kunde inte sova för kroppen var på högvarv, men jag var så trött. Det tog otaliga månader i fosterställning i sängen och totalt var jag hemma på heltid i 3,5 år. Då valde jag att friskskriva mig själv mot allas inrådan och börja jobba igen.

Jag frågar Eva om hon tror att hon hade kunnat förhindra det som hände, och om hon i så fall hade velat det.

– Ja, jag hade såklart kunnat förhindra det. Om jag hade blivit stoppad tio år tidigare. Men de sista tio åren hade det varit helt omöjligt. Om det ens skulle ha funnits en liten chans att stoppa mig så skulle det vara av någon som var betydligt starkare än vad jag själv var.

Och det är ju precis så. Ett vanligt missförstånd är att utmattningssyndrom drabbar dem som är svaga, de som inte pallar trycket. Men i själva verket är det precis tvärtom, precis som Eva sätter fingret på. Det är de starkaste personerna som går in i väggen, de som har en vilja som är så mycket starkare än kroppens signaler. Som kör på fastän alla alarmsystem skriker stopp! Och ska man då brottas ner av någon för att stanna upp och lugna ner tempot, då behöver den personen vara betydligt starkare än ens egen vilja.

– Faktiskt så hade jag aldrig heller velat vara utan den här erfarenheten. Utan smärtan det innebär, självklart. Men inte utan kunskapen, aldrig, säger Eva.

Vad har du främst tagit med dig in vardagen från den tiden, saker som du idag gör annorlunda?

– Framförallt så ser jag till att jag får sömn, det är alltid av högsta prioritet numera. Jag ser också till att vila flera gånger per dag, korta små pauser som gör att min hjärna får återhämta sig.

Eva berättar också att just hälsan har en annan prioritet numera, och att det är få saker som går före hälsan. Känner hon sig trött på en middag med vänner, ja då ber hon om att få låna en säng. Skulle någon ifrågasatta det så är det troligen inte en speciellt bra vän ändå. Bland vänner och familj måste hälsan alltid få gå först och att vara ärlig med att vilan behövs, det tycker hon att alla borde vara bättre på att uttrycka.

– Vi skyller gärna på saker för att få till vila när vi behöver; ställer in middagar och skyller på sjuka barn, är hemma en dag från jobbet och skyller på förkylning. Men vila är inget vi ska skämmas för. Om vi alla vågade säga ”Nu behöver jag vila en stund”, så skulle det också bli mer socialt accepterat.

Om man känner sig stressad men inte vet hur man ska stanna, vad har du för tips?

  • Vila – ta pauser!
    Kan man bara vila tre sekunder, så vila tre sekunder. Men träna! Genom att träna på att vila så blir du bra på det, precis som du blir stark av att träna andra muskler i kroppen. Man kan förebygga utmattning genom att få till 15 minuters vila varje dag, och det behöver inte ens vara sammanhängande vila. Det kan vara tre minuter fem gånger om dagen. Får du till det så har du en bra grund. Glöm då bara inte att scroll på telefonen inte räknas som vila, det är aktivitet. Låt hjärnan koppla av i återhämtningen.
  • Lär känna din kropp
    Vilka signaler har just din kropp? Vad betyder de och vilket beteende ska du använda för att ge svar på signalerna? Det är viktigt att lära sig förstå när man egentligen samlar energi. Många tror att de får energi av att göra roliga saker, och ja, så kan det vara. Men bara till viss del. Många av oss behöver också en annan typ av återhämtning. Lär dig känna efter hur du samlar energi, när fylls glaset på? Våga möta dig själv i det.
  • Be om hjälp!
    Be någon du har förtroende för, vän, kollega eller chef att hjälpa dig att sortera. Ett tips kan vara att använda dig av Eisenhowers matris som kan hjälpa dig att sortera ut vad som är viktigt och vad som är bråttom, vad du kan delegera och vad som faktiskt helt ska prioriteras bort.
  • Är det tanken om verkligheten eller den faktiska verkligheten som stressar dig?
    Många gånger luras vi att tro att arbetsbelastningen är högre än vad den egentligen är. Vi ägnar nämligen väldigt många timmar och dagar åt att grubbla och oroa oss för både saker som kan hända, så kallade ”katastroftankar”, och åt att grubbla över arbete som ännu inte utförts som vi känner oss pressade av. Detta är oerhört stressande. Lär dig att försöka sortera ut vad som är verklighet och vad som är dina egna tankar.
  • Motionera
    Pulshöjande aktivitet 15–30 minuter per dag, eller minst 2–3 dagar per vecka, både förebygger stress och gör oss mer stresståliga. Dock är inte pulshöjande aktivitet att rekommendera när man har drabbats av en utmattning, eftersom kroppen då redan är satt i för hög stress; då är det vila och återhämtning som gäller.

Eva avslutar vårt samtal med att prata om att stress fått en negativ klang. Hon menar att det är ju egentligen inte stressen som gör oss sjuka, det är bristen på återhämtning. Vi vill så mycket att vi glömmer den livsviktiga vilan. Hon gick den vägen till mötes för sex år sedan, med envisheten hon beskriver som gjuten i berg. Men den envisheten tog henne också tillbaka till arbetslivet igen. För nu har hon bestämt sig för att njuta och vara tacksam för allt som fungerar så pass bra som det gör. Det kostade i smärta men det gav tillbaka i inre glädje.

Eva Svärd är författare, föreläsare och håller workshops och kurser i hur vi kan hålla oss friska när livet och arbetslivet är krävande. Är du nyfiken på hur hon kan hjälpa dig eller ditt bolag, så rekommenderar vi att kika på evasvard.com eller följa henne på Linkedin här.

 

Eva tipsar om sina favoritböcker kring ämnena stress och återhämtning:

  • Hjärnstark och Skärmhjärnan av Anders Hansen
  • Sjukt Stressad av Anna Bennich Karlstedt – en bra bok med många tydliga övningar
  • Och såklart hennes egen bok Med mitt mod – genom utmattningssyndrom

 

 

Relaterade inlägg